Článek
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví
Recepty na Štědrý den
Postup
01.
Hrách namočte na noc do studené vody (cca 1 díl hrachu, 3 díly vody). Uzené maso opláchněte a společně s cibulí a kořením uvařte doměkka ve větším množství vody, potrvá to asi 45 minut. Maso oberte, uzený vývar přeceďte a uschovejte.
02.
Na druhý den očistěte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a vše krátce opečte na oleji ve větším hrnci. Ke konci smažení přidejte i dva stroužky prolisovaného česneku.
03.
Hrách sceďte a přidejte do hrnce k zelenině. Zalijte uzeným vývarem (budete ho potřebovat asi 1,5 litru, případně tekutinu doplňte vodou), přidejte bobkový list a zvolna vařte asi hodinu, až se hrách začne rozpadat. Ke konci varu opatrně dosolte, přidejte špetku mletého pepře, špetku kurkumy, majoránku a kdo má rád, může přidat ještě stroužek prolisovaného česneku. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
04.
Zatímco se polévka vaří, připravte si krutony. Rozehřejte troubu na 200 stupňů, starší pečivo (nebo i chléb) nakrájejte ostrým nožem na kostičky, zakápněte olejem, rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v troubě opečte dokřupava, postačí vám asi 10 minut (po pěti minutách je promíchejte).
05.
Připravte na stůl mističky s oblohou – do jedné dejte kousky obraného uzeného masa, do druhé krutony, do třetí můžete nakrájet čerstvé bylinky (ideálně petrželovou nať a majoránku) a nechte hosty, ať si každý svůj talíř polévky dotvoří sám.
06.
Naservírujte do misek a podávejte. Můžete ještě doplnit o osmaženou zeleninu.
A jestli máte rádi polévky, zkuste také proteinovou bombu s quinoou a luštěninami nebo maďarskou žampionovou s koprem a smetanou.