Hlavní obsah
3,4
(73)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Podzim už tradičně patří dýním a jejich sytě oranžové barvě. A z dýně se dá připravit cokoliv. Tentokrát jsme pro vás vybrali dýňovou polévku. Zabere vám jen chvíli přípravy a zasytí i jako hlavní jídlo.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks dýně
  • 2 ks brambor
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 5 g soli a pepře
Článek

Postup

01.

Menší dýni (asi 1 kg) omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte z ní vlásčitou část se semeny. Zbylou dužinu (asi 700 g) nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. (Budete-li používat jinou dýni než hokkaido, je potřeba ji nejdřív zbavit tuhé slupky, u hokkaido to není potřeba. Více o druzích dýní a na co jsou vhodné, najdete v našem lexikonu dýní.)

02.

Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na kostky a přidejte k dýni. Cibuli oloupejte, pokrájejte na čtvrtiny a rovněž přidejte do hrnce. Zalijte vodou jen tak, aby byla všechna zelenina ponořená, osolte a uvařte úplně doměkka.

03.

Měkkou zeleninu rozmixujte dohladka. Zalijte smetanou a nechte ještě krátce provařit, aby polévka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené dýňovým olejem.

Tip

Máte-li rádi pikantní chutě, přidejte do polévky i lžíci červené kari pasty.

Jak připravujete dýňovou polévku vy? A jestli nejste polévkoví, dejte si pikantní hranolky z máslové dýně.

Načítám