Článek
Postup
01.
Menší dýni (asi 1 kg) omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte z ní vlásčitou část se semeny. Zbylou dužinu (asi 700 g) nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. (Budete-li používat jinou dýni než hokkaido, je potřeba ji nejdřív zbavit tuhé slupky, u hokkaido to není potřeba. Více o druzích dýní a na co jsou vhodné, najdete v našem lexikonu dýní.)
POLÉVKA Z DÝNĚ ZAHŘEJE A POTĚŠÍ JAZYK
02.
Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na kostky a přidejte k dýni. Cibuli oloupejte, pokrájejte na čtvrtiny a rovněž přidejte do hrnce. Zalijte vodou jen tak, aby byla všechna zelenina ponořená, osolte a uvařte úplně doměkka.
03.
Měkkou zeleninu rozmixujte dohladka. Zalijte smetanou a nechte ještě krátce provařit, aby polévka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené dýňovým olejem.
Tip
Máte-li rádi pikantní chutě, přidejte do polévky i lžíci červené kari pasty.
Jak připravujete dýňovou polévku vy? A jestli nejste polévkoví, dejte si pikantní hranolky z máslové dýně.