Článek
Postup
01.
Čočku zalijte vodou a nechte 2 hodiny nebo klidně i přes noc nabobtnat, výrazně si tak zkrátíte dobu vaření.
02.
Na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a celer 5 minut opékejte se špetkou čerstvého či sušeného chilli na olivovém oleji.
03.
Když začne zelenina zlátnout, přidejte bobkové listy, nasekaný česnek, uzenou papriku, tymián, sůl, scezenou čočku, protlak a drcená rajčata. Plechovku (400 ml) od rajčat ještě dvakrát naplňte vodou a přidejte do hrnce.
04.
Za občasného míchání vařte do změknutí – namočené čočce většinou stačí 20 minut. Podle potřeby případně ještě podlijte trochou vody.
05.
Podávejte zjemněné kysanou smetanou a podle chuti s opečenou klobásou či vařeným vajíčkem nebo s obojím.
Tip: Vaříte rádi luštěniny? Nezapomeňte je včas předem namočit a vodu za den minimálně 2x vyměnit. A vařte je spolu s bylinkami, abyste předešli nadýmání.
A jaké luštěniny máte rádi vy?