Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit cibuli. Po chvíli přidejte plátky česneku a nechte je rozvonět. Vmíchejte brambory a zalijte vývarem. Přidejte do hrnce tymián a polévku vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
03.
Pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém. Podle chuti polévku osolte, opepřete a vmíchejte smetanu. Ještě ji krátce prohřejte a stáhněte z ohně.
04.
Na krutonky nakrájejte chléb na kostičky a opečte je dokřupava na suché pánvi.
05.
Připravte zastřená vejce. Do rendlíku dejte 500 ml vody, přidejte ocet a trochu soli. Přiveďte k varu. Pak stáhněte oheň a minimum, aby jemně probublávala.
06.
Lžící vytvořte v rendlíku vír a do něj vyklepněte vejce. Bílek se ihned začne srážet a obalovat žloutek. Nechte vajíčko v nádobě 2 minuty a pak ho přemístěte do nádoby se studenou vodu. Vyjměte a vložte do polévky. Takto postupujte i s ostatními vejci.
07.
Polévku nalijte do připravených misek nebo hlubokých talířů, vložte vejce a ozdobte čerstvým tymiánem. Krutonky přidávejte až těsně před konzumací.
Krémové polévky skvěle zasytí, zkuste také krémovou polévku s kuřecím prsíčkem a bylinkovými knedlíčky.