Článek
Postup
01.
Máslo rozehřejte v kastrolku s olejem a nechte na něm zesklovatět nasekanou středně velkou cibuli. Jakmile změkne, přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený celer (asi 500 g) a ještě asi 5 minut za občasného míchání restujte. Poté podlijte vývarem (nejlépe domácím) a spolu s tymiánem povařte 15–20 minut do změknutí.
02.
Zatímco se polévka vaří, oloupejte a zbavte jádřinců jablka a pokrájejte je na plátky. Poté je přidejte k celeru, ještě 2 minuty povařte a rozmixujte dohladka. Kdyby byla polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou vývaru, vody nebo smetany. Dochuťte solí a pepřem.
03.
Na kostičky pokrájenou slaninu opečte na troše olivového oleje, přidejte vlašské ořechy a kostičky chleba a opečte dokřupava. Směsí posypejte porce polévky a dozdobte tymiánem. POdávejte s čerstvým pečivem.
Tento recept najdete v kuchařce Kublanka vaří doma.
Vyzkoušejte silnou vegetariánskou polévku plnou bílkovin a vlákniny. Je vynikající!