Hlavní obsah
3,6
(24)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Brokolicová polévka patří mezi ty, které se hodí na vydatnou večeři - ideálně když ji doplníte ještě kouskem chleba k zakousnutí. Surovinami nešetřete a připravte jí radši rovnou pořádně velký hrnec. Zmizí totiž rychlostí blesku.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks brambor
  • 500 g brokolice
  • 1 špetka muškátového květu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 75 g kozího sýru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Článek

V receptu najdete kozí sýr, který je aromatický a chuťově výrazný a z tohoto důvodu má mnoho odpůrců. Pokud mezi ně patříte i vy, nahraďte ho sýrem čerstvým nebo pro intenzivnější zážitek například nivou.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo, celer na kolečka a obojí zpěňte na troše oleje. Přidejte na kousky nakrájené oškrábané brambory, zalijte asi 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte a vařte, dokud nebudou brambory zcela měkké. Pak přidejte brokolici a ještě asi 5 minut povařte, dokud nebude měkká i ona. Rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem, zalijte smetanou a ještě asi 2 minuty provařte. 

02.

Hotovou polévku servírujte s kousky kozího sýru a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, případně můžete přidat i pár růžiček odložené uvařené brokolice.

Načítám