Hlavní obsah
3,1
(212)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Lahodný krémový zákusek dostal své jméno díky vrchní vrstvě – kopečky odpalovaného těsta s popraškem z moučkového cukru vypadají jako zasněžené vrcholky hor. Náplň připomene klasické a oblíbené větrníky a příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Těsto
  • 140 ml vody
  • 70 g ztuženého tuku
  • 100 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
Karamelový krém
  • 150 g cukru krystal
  • 80 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 120 g másla
Šlehačková vrstva
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky
K dokončení
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

01.

Začněte s přípravou krému – do hrnce se silným dnem vsypte cukr a pomalu jej nechte rozpustit na světle zlatý karamel. Přilijte opatrně vodu a trpělivě míchejte, až se všechny „cucky“ rozpustí na karamelovou omáčku. V mléku rozmíchejte pudinkový prášek a přilijte k sirupu. Míchejte do zhoustnutí a odstavte z ohně. Na linku si připravte máslo na krém, ať stihne povolit, a vždy, když půjdete kolem karamelového pudinku, promíchejte jej, ať lépe chladne a nevytvoří se škraloup.

02.

Na těsto odměřte do rendlíku vodu, přidejte tuk, špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vsypte najednou všechnu mouku, zmírněte teplotu a intenzivně míchejte, až se těsto začne odlepovat od stěn nádoby, je pevné a lesklé. Odstavte z ohně a míchejte, až částečně zchladne.

03.

Vyhřejte troubu na 210 stupňů. Do prochladlého těsta postupně ručním šlehačem zašlehejte vejce. Další přidejte, až když se předchozí s těstem dobře spojí.

04.

Plech na pečení řádně vymažte  tukem a můžete ho pokropit studenou vodou – těsto se bude hůř roztírat, ale výsledný efekt bude lepší, korpus bude na povrchu hrbolatější. Hotové těsto rozetřete na plech – lepí se a vzdoruje, buďte trpěliví. Rozetřete ho uprostřed plechu na tenkou placku. Nemusí sahat až k okrajům, v troubě se rozběhne do výšky i do stran. Těsto vložte do rozpálené trouby a minimálně prvních deset minut nechte troubu zavřenou. Po uplynutí této doby snižte teplotu na 180 stupňů a dopečte dozlatova – bude to trvat dalších asi 15 minut. Hotové nechte vychladnout.

05.

Dokončete krém: do pudinku postupně všlehejte všechno máslo, až vznikne nadýchaný krém světlé karamelové barvy. Vyšlehejte dobře vychlazenou smetanu společně se ztužovačem na pevnou šlehačku.

06.

Těsto rozkrojte zoubkovaným nožem na dvě poloviny. Vyberte si tu hezčí a tu ještě „za sucha“ rozkrájejte na čtverce velikosti porce. Spodní plát potřete karamelovým krémem, naneste vrstvu šlehačky a poklaďte čtverečky vrchní vrstvy. Hotový zákusek nechte chvíli uležet v lednici a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Můj tip: Moučník neskladujte příliš dlouho – má tendenci vlhnout.

Máte s odpalovaným těstem zkušenosti?

Související témata:

Načítám