Článek
Postup:
01.
Oloupejte chřest. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte citronovou šťávu a sůl. Chřest krátce povařte tak, aby byl stále křupavý. Zchlaďte ho v ledové vodě. Poté vložte do vroucí vody i chřestové slupky, které také krátce povařte.
02.
V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku a osmahněte ji. Přidejte 1–2 lžíce mouky a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji kuřecím vývarem a vývarem z chřestu. Prošlehejte, přiveďte k varu a přidejte na kostky nakrájené brambory. Vařte do doby, než jsou brambory měkké. Přidejte smetanu a polévku ještě zredukujte.
03.
Vše dejte do mixéru a rozmixujte s medvědím česnekem na jemný krém. Přeceďte. Dochuťte solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku.
04.
Zvlášť uvařte křepelčí nebo slepičí vajíčka na měkko. Slepičí vařte 3 minuty, křepelčí 80 sekund, a pak je zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
05.
Pro ozvláštnění receptu si ještě připravte zelený olej. Hroznový olej zahřejte v rendlíku na 80 stupňů, vložte natrhanou petržel a nechte louhovat tři minuty. Rozmixujte a nechte překapat přes filtr.
06.
Krémovou polévku podávejte s kousky chřestu, vajíčkem naměkko a zakapejte ji zeleným olejem.
Máte chuť? Pak si tohle vynikající jídlo připravte podle videoreceptu, který najdete zde.