Hlavní obsah
3,0
(55)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Medvědí česnek se u nás v posledních letech těší velké oblibě, ale u našich rakouských sousedů je jako doma už léta. Zde je recept na polévku, která je krásně jarně zelená a hodí se třeba jako stylové jídlo na Zelený čtvrtek.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Krém
  • 300 g bílého chřestu
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 125 g másla
  • 2 ks šalotky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 2 ks brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 svazky medvědího česneku
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 4 ks křepelčích vajec
Zelený olej
  • 80 g listové petržele
  • 200 ml hroznového oleje
Článek

Postup:

01.

Oloupejte chřest. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte citronovou šťávu a sůl. Chřest krátce povařte tak, aby byl stále křupavý. Zchlaďte ho v ledové vodě. Poté vložte do vroucí vody i chřestové slupky, které také krátce povařte.

02.

V hrnci rozehřejte máslo, přidejte šalotku a osmahněte ji. Přidejte 1–2 lžíce mouky a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji kuřecím vývarem a vývarem z chřestu. Prošlehejte, přiveďte k varu a přidejte na kostky nakrájené brambory. Vařte do doby, než jsou brambory měkké. Přidejte smetanu a polévku ještě zredukujte.

03.

Vše dejte do mixéru a rozmixujte s medvědím česnekem na jemný krém. Přeceďte. Dochuťte solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku.

04.

Zvlášť uvařte křepelčí nebo slepičí vajíčka na měkko. Slepičí vařte 3 minuty, křepelčí 80 sekund, a pak je zchlaďte studenou  vodou a oloupejte.

05.

Pro ozvláštnění receptu si ještě připravte zelený olej. Hroznový olej zahřejte v rendlíku na 80 stupňů, vložte natrhanou petržel a nechte louhovat tři minuty. Rozmixujte a nechte překapat přes filtr.

06.

Krémovou polévku podávejte s kousky chřestu, vajíčkem naměkko a zakapejte ji zeleným olejem.

Máte chuť? Pak si tohle vynikající jídlo připravte podle videoreceptu, který najdete zde.

Načítám