Hlavní obsah
3,8
(5)
Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)

Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)

Tato skvělá polévka vás nejen zasytí, ale také potěší vaše oko. Ozdobte ji třeba slézem a měsíčkem.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cibule
  • 4 ks brambor
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 300 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
K podávání
  • 4 lžíce dýňového oleje
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

02.

Ve dvou hrncích rozpusťte vždy lžíci přepuštěného másla, do každého přidejte polovinu cibule a nechte zesklovatět. Pak rozdělte napůl brambory, vložte do obou hrnců a krátce orestujte. Každý zalijte polovinou vývaru (není-li slaný, dle chuti osolte).

03.

Řepu oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte do jednoho hrnce. Mrkev očistěte, pokrájejte na hrubá kolečka a vložte do druhého hrnce (řepa se obvykle vaří déle, může být proto na menší kousky). Přiveďte k varu a uvařte doměkka.

04.

Do mrkve pak přidejte kurkumu a do řepy zázvor. Každou polévku rozmixujte.

05.

Nalijte opatrně do talířů, vždy ze strany, aby se polévky nespojily. Protáhněte nožem ústřední křivku. Ozdobte dýňovým olejem, případně naaranžujte jedlé květy (sléz maurský a měsíček lékařský), a podávejte.

Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)

Že se s jídlem nehraje? A není to takhle mnohem zábavnější?Foto: Aleksandra Chytra (z kuchařky Kytky k jídlu)

Jana Vlková nám před časem ukazovala, jak na léčivý pampeliškový med a sirup. Vyzkoušíte ho?

Načítám