Článek
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
02.
Ve dvou hrncích rozpusťte vždy lžíci přepuštěného másla, do každého přidejte polovinu cibule a nechte zesklovatět. Pak rozdělte napůl brambory, vložte do obou hrnců a krátce orestujte. Každý zalijte polovinou vývaru (není-li slaný, dle chuti osolte).
03.
Řepu oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte do jednoho hrnce. Mrkev očistěte, pokrájejte na hrubá kolečka a vložte do druhého hrnce (řepa se obvykle vaří déle, může být proto na menší kousky). Přiveďte k varu a uvařte doměkka.
04.
Do mrkve pak přidejte kurkumu a do řepy zázvor. Každou polévku rozmixujte.
05.
Nalijte opatrně do talířů, vždy ze strany, aby se polévky nespojily. Protáhněte nožem ústřední křivku. Ozdobte dýňovým olejem, případně naaranžujte jedlé květy (sléz maurský a měsíček lékařský), a podávejte.
Jana Vlková nám před časem ukazovala, jak na léčivý pampeliškový med a sirup. Vyzkoušíte ho?