Hlavní obsah
3,4
(98)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento recept na slaný koláč quiche je univerzální a dá se připravit na nespočet způsobů. Spojení křehkého máslového korpusu a jemné smetanové náplně vám bude určitě chutnat. Dáte si?

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Křehký korpus
  • 110 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 1/2 ks brokolice
  • 100 g šunky
  • 200 ml smetany
  • 2 ks vejce
  • 50 g mozzarelly
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 2 špetky soli
Článek

Postup

01.

Nakrájené studené máslo, hladkou mouku, žloutek a sůl vypracujte ideálně hnětacím hákem v robotu v hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici asi 60 minut odpočívat.

02.

Odpočinuté těsto pak vyválejte do kruhu a pomocí válečku ho přeneste do kulaté koláčové formy – není ji třeba vymazávat. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a přečnívající okraje odřízněte.

03.

Na těsto položte pečicí papír a na něj vysypejte vrstvu syrových fazolí, hrachu nebo rýže (ty slouží jen jako zátěž, aby se těsto při předpékání nezdeformovalo). Pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 190 stupňů. Poté odstraňte pečicí papír i zátěž.

04.

Zatímco se těsto peče, rozeberte brokolici na malé růžičky a uvařte je v osolené vodě do poloměkka, pak ji slijte. Šunku nakrájejte na kostičky. 

05.

Smetanu rozšlehejte s vejci, osolte a opepřete. Na předpečené těsto poklaďte brokolici a šunku, vše zalijte smetanovou směsí a posypejte strouhanou mozzarellou

06.

Quiche pečte při 180 stupních, dokud směs neztuhne a nezačne zlátnout – trvá to asi 20 až 30 minut. Pak ho nechte trochu zchladnout a nakrájejte. 

Foto: Svatava Vašková

Dobrou chuť!Foto: Svatava Vašková

Lákají vás quiche a slané koláče a jejich úžasně nekonečné obměny? Naučte se základní křehké těsto na slaný koláč. A jestli se nechcete párat s moukou, dělejte slané koláče z listového těsta!

Načítám