Článek
Postup
01.
Nakrájené studené máslo, hladkou mouku, žloutek a sůl vypracujte ideálně hnětacím hákem v robotu v hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici asi 60 minut odpočívat.
02.
Odpočinuté těsto pak vyválejte do kruhu a pomocí válečku ho přeneste do kulaté koláčové formy – není ji třeba vymazávat. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou a přečnívající okraje odřízněte.
03.
Na těsto položte pečicí papír a na něj vysypejte vrstvu syrových fazolí, hrachu nebo rýže (ty slouží jen jako zátěž, aby se těsto při předpékání nezdeformovalo). Pečte 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 190 stupňů. Poté odstraňte pečicí papír i zátěž.
04.
Zatímco se těsto peče, rozeberte brokolici na malé růžičky a uvařte je v osolené vodě do poloměkka, pak ji slijte. Šunku nakrájejte na kostičky.
05.
Smetanu rozšlehejte s vejci, osolte a opepřete. Na předpečené těsto poklaďte brokolici a šunku, vše zalijte smetanovou směsí a posypejte strouhanou mozzarellou.
06.
Quiche pečte při 180 stupních, dokud směs neztuhne a nezačne zlátnout – trvá to asi 20 až 30 minut. Pak ho nechte trochu zchladnout a nakrájejte.
Lákají vás quiche a slané koláče a jejich úžasně nekonečné obměny? Naučte se základní křehké těsto na slaný koláč. A jestli se nechcete párat s moukou, dělejte slané koláče z listového těsta!