Článek
01.
Na vál prosejte mouku s cukrem a špetkou soli, uprostřed vytvořte důlek a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Dlouhým ostrým nožem začněte máslo sekat ze strany na stranu tak, aby z másla vznikly drobné vločky rovnoměrně rozptýlené v mouce – směs by měla připomínat hrubší drobenku.
02.
Směs shrňte na hromádku a znovu vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce, přidejte ještě jeden žloutek navíc a nejdřív vidličkou, poté rukama rychle zpracujte na pevné těsto. Z těsta vytvarujte plochý disk, zabalte ho do fólie a nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale do druhého dne.
03.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na výšku asi 4 mm. Válejte směrem od středu k okrajům, pracujte rychle a těsto při práci pootáčejte, aby se nepřichytilo. Rozválené těsto zlehka namotejte na váleček a rozviňte nad koláčovou formou. Jemně ho upravte na dně i po okrajích. Přebytečné těsto odstraňte, vytvarujte z něj kouli a dejte znovu vychladit do lednice.
04.
Dno i okraje těsta ve formě propíchejte vidličkou, těsto se pak nebude boulit a nebude trhat náplň. Přikryjte papírem na pečení a aby těsto zůstalo ploché a nevznikaly v něm vzduchové bubliny, zatižte ho fazolemi (můžete použít jakékoliv sušené luštěniny, prodávají se i speciální keramické fazole na pečení). Vložte do trouby a pečte „naslepo“ 15 minut.
05.
Na náplň dobře omyjte pomeranče a oranžovou část kůry nastrouhejte na jemném struhadle (pomeranče snězte, obsahují řadu prospěšných látek). Vyšlehejte vejce s cukrem dohladka, přidejte pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a ricottu a znovu prošlehejte tak, aby se všechny suroviny spojily do jemného krému.
06.
Předpečený korpus nechte chvíli zchladnout. Vlijte do něj připravenou náplň a ozdobte zbytkem odloženého těsta – můžete z něj na povrchu vytvořit klasickou mřížku nebo vykrájet menší tvary a rozložit po okrajích těsta.
07.
Naplněný koláč pečte asi 45 minut při 180 °C, náplň by měla lehce zezlátnout. Upečený nechte vychladnout a odležet – nejlepší je, když ho po vychladnutí necháte krátce proležet v lednici. Podávejte lehce posypaný moučkovým cukrem.
Jemná ricotta je opravdu všestranná surovina, zkuste tyto recepty s ricottou. Pokud teď na podzim máte i dost vlašáků, zkuste některý ze sladkých moučníků s ořechy.