Článek
Postup
01.
Mouku promíchejte s trochou cukru a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Pracujte rychle, aby máslo povolilo co nejméně. Přidejte asi 1,5–2 lžíce studené vody a vypracujte hladké těsto. Zabalte do sáčku nebo v míse přiklopte poklicí a nechte v chladu aspoň půl hodiny odpočinout, aby se aktivoval lepek.
02.
Rebarboru očistěte, silné stonky podélně rozpulte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 4–5 cm. Smíchejte s pomerančovou kůrou a šťávou, přidejte cukr a vanilku a ještě jednou pořádně promíchejte. Nechte odležet.
03.
Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky s cukrem dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, až vznikne hmota téměř o konzistenci pasty. Promíchejte s měkkým máslem a pohankovou moukou, můžete přidat i lžíci brandy nebo nějaké pálenky.
04.
Těsto vyndejte z lednice, nechte chviličku povolit a pak ho mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na plát silný asi 3–4 mm o průměru asi 24–25 cm.
05.
Horní papír z těsta sloupněte a na spodním archu těsto přeneste do koláčové formy. Urovnejte okraje. Na dno po celé ploše rozetřete oříškový frangipane.
06.
Z rebarbory slijte přebytečnou šťávu a rovnoměrně ji rozprostřete po ploše koláče. Nakonec okraje lehce přehrňte přes okraj koláče a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 35 minut dozlatova.
Není to to pravé pro vás? Tady máte nálož dalších 22 rebarborových receptů!