Článek
Postup
01.
Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce, žloutek a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku v chladu.
Tip: Nechcete utrácet za vajíčka? Udělejte si základní křehké těsto bez vajec. Dá se použít na sladký i slaný koláč.
KŘEHKÉ TĚSTO A JEDNODUCHÁ NÁPLŇ – ZÁRUKA ÚSPĚCHU
02.
Zatímco se těsto chladí, připravte náplň. Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem a vanilkou a nakonec vmíchejte mák.
03.
Těsto vybalte z fólie a třetinu dejte stranou. Zbytek vyválejte a přeneste do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte okraje. Pak naneste náplň.
04.
Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Jak udělat proplétanou mřížku na koláči? A jestli se vám nechce ani do obyčejné mřížky, můžete si na ni jednoduše pořídit mřížkovací váleček.
Tip: Ze zbytku těsta můžete vykrájet malé tvary na ozdobu a koláč jimi poklást.
TVAROH, MÁK A POVIDLA... S TÍM SE NIKDY NEZTRATÍTE
05.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem.
Máte tvaroh a chuť na něco sladkého, ale do křehkého těsta se vám nechce? Udělejte si švédský sypaný koláč anebo hrníčkový tvarohový koláč na plech s ovocem. Anebo snad zdravý tvarohový dort bez mouky a cukru?