Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto, ať už křehké, nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do vymazané koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch.
02.
Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými, nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.
03.
Mezitím dejte do mísy med, cukr, smetanu, mouku, vejce, vanilkový extrakt a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.
04.
Listové těsto vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými ořechy a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.
Ještě byste mohli zkusit piškotovou roládu s limetkovým krémem nebo koláč z červené řepy.