Hlavní obsah
2,9
(333)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Med a vlašské ořechy jsou tradičními surovinami středoevropské zimy. Dopřejte si je plnými hrstmi v tomto báječném koláči. Hotový je za chvilku a než se upeče, provoní celý byt!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
  • 1 balení křehkého těsta
  • 300 g medu
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 hrsti vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto, ať už křehké, nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do vymazané koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch. 

02.

Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými, nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.

03.

Mezitím dejte do mísy med, cukr, smetanu, mouku, vejce, vanilkový extrakt a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.

04.

Listové těsto vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými ořechy a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.

Načítám