Hlavní obsah
3,1
(267)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Křehký koláč je sázka na jistotu. Tvaroh v kombinaci s čokoládou je chuť, kterou si zamilujete. Skvěle ladí i s lesním ovocem nebo ovocným přelivem.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 180 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
Ovocný přeliv
  • 300 g mraženého lesního ovoce
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Přidejte všechny ostatní ingredience na těsto (máslo pokrájejte) a důkladně propracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte chvilku odpočinout v chladu.

Tip: Vyzkoušejte recept na základní křehké těsto bez vajec pro slané i sladké koláče.

02.

Mezitím dejte do rendlíku lesní ovoce a pomalu zahřívejte. Přidejte vanilkový cukr a krátce povařte. Nechte přitom odpařit většinu šťávy, kterou ovoce pustí.

03.

Na náplň prošlehejte tvaroh s moučkovým cukrem a vejcem. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. 

04.

Vychladlé těsto vyválejte na kruh o něco větší, než je forma, a pak ho do ní přeložte a rukou vytvarujte okraje. Na těsto naneste tvaroh a uhlaďte. 

05.

Na tvaroh nalijte rozpuštěnou čokoládu a vidličkou promíchejte, aby vzniklo mramorování. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. 

06.

Hotový koláč nechte vychladnout. Po nakrájení ho podávejte s ovocným přelivem.

Nechce se vám dělat křehké těsto? Upečte si mramorovanou buchtu na plech! Skvělý je mramorovaný kakaový koláč s malinovým tvarohem anebo prošívaná deka – kakaový koláč s tvarohem.

Energetická hodnota celkem - 1 formu o průměru 24 cm
Energie17 876,25 kJ
Bílkoviny108,12 g
Tuky185,4 g
Sacharidy532,6 g
Sůl0,93 g
SAFA97,2 g
Vláknina30,26 g
Cukry341,35 g
Související témata:

Načítám