Hlavní obsah
3,3
(78)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jedno z nejlepších období je tu: sklízí se víno! A to se vyplatí pořádně oslavit! Letošní vinné hrozny už můžete vychutnat jako burčák, nebo si počkáte, než je vinaři zpracují do lahodného moku. Ještě dnes ale čerstvou sklizeň můžete oslavit koláčem s čerstvými hrozny.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 190 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody
Náplň
  • 4 lžíce hroznové marmelády
  • 200 g hořké čokolády
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka mleté vanilky
Na ozdobu
  • 1/2 lžíce kakaa
  • 200 g červeného hroznového vína
  • 1 hrst jedlých květů
Článek

Postup

01.

Začněte křehkým těstem - to můžete buď koupit už rozválené, nebo si jej připravit doma. V takovém případě do mísy nasypte mouku, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku - máslo by během přípravy nemělo úplně změknout, aby si těsto udrželo křehkost. Přidejte pár lžic studené vody a svižně vypracujte hladké těsto. To zabalte do sáčku a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout. Pokud preferujete tmavé těsto, 1 lžíci mouky můžete vyměnit za 1,5 lžíce klasického kakaa. Troubu zapněte na 200 °C. Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 3 mm. 

02.

Horní papír sloupněte, těsto se spodním papírem překlopte do formy a urovnejte ho. Pak sloupněte i tento papír. Těsto propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára.

Tip: Papír položte zpět na těsto a zasypte pečicími fazolemi nebo jakýmikoliv luštěninami (slouží jako zátěž těsta, aby se během pečení nevyboulilo). Takto pečte asi 10 minut, pak papír s luštěninami sejměte a nechte ještě asi 10 minut dopéct dozlatova.

03.

Mezitím si připravte čokoládovou náplň. Čokoládu nalámejte na kousky. Smetanu zahřejte skoro k bodu varu, pak ji nalijte na kousky čokolády a nechte chvíli odstát, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Přidejte špetku mleté vanilky (nebo pár kapek vanilkového extraktu) a metlou vymíchejte dohladka. 

04.

Dno upečeného korpusu potřete hroznovou marmeládou, výborná je ale i rybízová nebo třešňová. Na ni nalijte čokoládovou náplň a nechte hodinu až dvě v chladu. Poleva lehce zatuhne. Poprašte přes sítko trochou kakaa, jemně vmáčkněte čerstvé hrozny, případně ozdobte i modře laděnými květy a je hotovo! 

A jak na hroznovou marmeládu? Stejně jako na třešňovou, ale přidejte i trochu červeného vína.

Načítám