Hlavní obsah
3,1
(175)

Ukuchtěte si podle našeho videa křehký jahodový koláč. Náplň se nepeče a božsky voní mátou a čerstvými jahodami. V kombinaci s lahodným máslovým těstem máte dezert jako z luxusní cukrárny!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky mandlového aromatu
  • 50 ml studené vody
Krém
  • 6 plátků želatiny
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 200 ml vody
  • 350 g čerstvých jahod
  • 3 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1/2 ks citronu
Článek

Postup

01.

Z mouky, másla, soli, mandlového extraktu a vody vypracujte v mixéru nebo rukama hladké těsto. Vyložte s ním koláčovou formu (klidně kulatou), dno propíchejte vidličkou a dejte ho na 20 minut zamrazit. Mrazí se proto, aby při pečení držel tvar.

02.

Mezitím si vyhřejte troubu na 180 °C. Korpus pak pečte asi 25 minut dozlatova.

03.

Nasekanou mátu zalijte vodou a 10 minut povařte. Horký odvar pak ihned sceďte do rendlíku s plátky želatiny, kterou v něm nechte nabobtnat. Jahody rozmixujte a spolu s vejci, cukrem a máslem asi 10 minut za občasného míchání povařte. Přidejte rozpuštěnou želatinu (jestli se ještě úplně nerozpustila, tak ji na plotně také na chvilku zahřejte), dochuťte trochou citronové šťávy, která zajistí i lepší barvu, a náplň nalijte na upečený korpus.

04.

Nechte v chladu několik hodin nebo, když to vydržíte, do druhého dne zatuhnout.

Tip

Jestli vám nějaká náplň zbyla, vyrobte z ní v silikonových formičkách bábovičky na způsob pudinku.

Jaký jahodový dezert máte nejradši? Nepečenou piškotovou charlottu nebo snad jen tak s mascarpone a smetanou?

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie11 263,88 kJ
Bílkoviny54,83 g
Tuky139,51 g
Sacharidy301,56 g
Sůl1,55 g
SAFA66,4 g
Vláknina14,5 g
Cukry142,54 g
Související témata:

Načítám