Článek
Postup
01.
Z mouky, másla, soli, mandlového extraktu a vody vypracujte v mixéru nebo rukama hladké těsto. Vyložte s ním koláčovou formu (klidně kulatou), dno propíchejte vidličkou a dejte ho na 20 minut zamrazit. Mrazí se proto, aby při pečení držel tvar.
02.
Mezitím si vyhřejte troubu na 180 °C. Korpus pak pečte asi 25 minut dozlatova.
03.
Nasekanou mátu zalijte vodou a 10 minut povařte. Horký odvar pak ihned sceďte do rendlíku s plátky želatiny, kterou v něm nechte nabobtnat. Jahody rozmixujte a spolu s vejci, cukrem a máslem asi 10 minut za občasného míchání povařte. Přidejte rozpuštěnou želatinu (jestli se ještě úplně nerozpustila, tak ji na plotně také na chvilku zahřejte), dochuťte trochou citronové šťávy, která zajistí i lepší barvu, a náplň nalijte na upečený korpus.
04.
Nechte v chladu několik hodin nebo, když to vydržíte, do druhého dne zatuhnout.
Tip
Jestli vám nějaká náplň zbyla, vyrobte z ní v silikonových formičkách bábovičky na způsob pudinku.
Jaký jahodový dezert máte nejradši? Nepečenou piškotovou charlottu nebo snad jen tak s mascarpone a smetanou?