Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.
02.
Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru nebo citronovou šťávou, podle kyselosti jablek a vašich preferencí.
03.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Můžete to dělat mezi dvěma papíry na pečení – s těstem se tak dobře pracuje (a neušpiníte vál). Vyválené těsto přeneste i s papírem na plech, vrchní papír odstraňte.
04.
Lžící poklaďte náplň na těsto tak, aby na každé straně zůstal volný asi 1,5 cm široký okraj. Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem (snažte se jej ale udělat o malý kousek větší než spodní) a přeneste na náplň. Vidličkou spojte okraje a celý povrch vidličkou opatrně propíchejte.
05.
Pečte 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Ke konci pečení hlídejte spojené okraje, budou tmavší a křupavější, neměly by být však spálené. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den.
06.
Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.
Zužitkujte i jiné plody podzimu a upečte si hruškový dort a dýňové lívanečky nebo udělejte hruškové čatní!