Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.
02.
Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru nebo citronovou šťávou, podle kyselosti jablek a vašich preferencí.
03.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Můžete to dělat mezi dvěma papíry na pečení – s těstem se tak dobře pracuje (a neušpiníte vál). Vyválené těsto přeneste i s papírem na plech, vrchní papír odstraňte.

V průběhu válení můžete okrajové části těsta nožem odkrojit a přiložit tam, kde je těsta méně, bez problémů se spojí a vy vytvarujete opravdu pravidelný obdélníkFoto: Autorka
04.
Lžící poklaďte náplň na těsto tak, aby na každé straně zůstal volný asi 1,5 cm široký okraj. Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem (snažte se jej ale udělat o malý kousek větší než spodní) a přeneste na náplň. Vidličkou spojte okraje a celý povrch vidličkou opatrně propíchejte.
05.
Pečte 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Ke konci pečení hlídejte spojené okraje, budou tmavší a křupavější, neměly by být však spálené. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den.
06.
Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.
Zužitkujte i jiné plody podzimu a upečte si hruškový dort a dýňové lívanečky nebo udělejte hruškové čatní!