Článek
Postup
01.
Z jedné malé dýně vydlabejte semínka, pokrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka – trvá to asi 25 minut. Druhá možnost je upéct ji v troubě.
02.
Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody, aby se vše spojilo. Rukama těsto dopracujte a kousek případně schovejte na sušenkové lístky na ozdobu.
03.
Zbylé těsto natlačte na dno a boky koláčové formy. Odložený kousek vyválejte a vykrájejte z něj lístky, srdíčka nebo jiné tvary na ozdobu.
04.
Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly a povrch zpevnil.
05.
Sušenky potřete odloženým bílkem (můžete ho použít i na okraje koláče) a upečte zvlášť, bude jim stačit 15 minut.
06.
Upečený koláč ozdobte sušenkami a nechte úplně vychladnout.
Líbí se vám dýňový koláč? Zkuste i jeho variantu s kondenzovaným mlékem a sněhovou čepicí. Případně zkuste dýňový koláč se šlehačkou.