Hlavní obsah
3,2
(123)
Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Křehké máslové těsto, svěží citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept na letní ovocný dezert, s kterým nikdy nešlápnete vedle!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
32 cm průměr formy
Těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku s vinným kamenem
Náplň
  • 100 g másla
  • 2 ks citronu
  • 2 ks vejce
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 sáček citronového cukru
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžíce bramborového škrobu
K podávání
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 30 g cukru moučka
  • 250 g čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte moučkový cukr a utřete s vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a krátce zapracujte. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici nejméně hodinu odležet, pak rozválejte a vložte do nízké kulaté formy.

02.

Na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem máslo s oběma cukry a citronovou kůrou. Do másla zašlehejte vejce a nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a šťávu ze dvou citronů. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

03.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačku navrstvěte na vychladlý koláč, dozdobte jahodami a kůrou z vymačkaných citronů.

Dali byste si raději dezert bez pečení? Zkuste nepečené jahodové řezy, osvěžující melounový pudink nebo dekadentní čokoládový koláč s lesním ovocem.

Energetická hodnota celkem - 32 cm průměr formy
Energie25 208,19 kJ
Bílkoviny59,31 g
Tuky410,12 g
Sacharidy520,98 g
Sůl1,81 g
SAFA230,77 g
Vláknina18,04 g
Cukry321,32 g
Související témata:

Načítám