Článek
Postup
01.
Do těsta jsme přidali lžíci čerstvé levandule, ale ovonět ho můžete i lžičkou rozmarýnu či tymiánu nebo klasicky citronovou kůrou. Mouku každopádně rozmixujte nebo rukama propracujte s cukrem, solí, levandulí a studeným máslem. Přidejte vejce a asi dvě lžíce studené vody, aby se vše spojilo v hladké těsto.
02.
Těsto rukama natlačte na dno koláčové formy a boky dejte alespoň na hodinu do lednice – těsto se pak nebude scvrkávat. Dno propíchejte vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru a zatižte třeba fazolemi (prodávají se i speciální pečicí kuličky, ale stejně dobře poslouží nejlevnější fazole, které můžete používat stále dokola).
03.
Korpus předpečte 15 minut při 180 °C, sundejte papír a luštěninu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
04.
Mezitím si připravte frangipane (mandlovou náplň): změklé máslo utřete nebo rozmixujte s cukrem a moukou a poté vmíchejte mandle a vajíčko. Tuto směs natřete na předpečený korpus a poklaďte půlkami broskví pokrájenými na plátky.
05.
Posypejte mandlovými lupínky a pečte dalších 20 až 30 minut při 180 °C.
06.
Pro lesklejší povrch koláč po upečení ještě potřete džemem rozehřátým s troškou vody, my jsme použili domácí jahodovou zavařeninu.
Jestli vám zbyly nějaké broskve, upečte z nich „koláč na lžičku“, do kterého se hodí i lehce přezrálé ovoce, nebo je klasicky zpracujte na broskvový džem s rumem a skořicí.