Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a v robotu nebo rukama zadělejte hladké těsto. I hotové trochu lepí, ale opravdu jen lehce! Pak ho zabalte do sáčku a nechte v lednici asi 30 minut odpočinout. Mezitím připravte náplň.
02.
Všechny ingredience na makovou náplň (kromě másla) dejte do kastrolku a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na minimum a pozvolna několik minut vařte doměkka. Tenhle krok nepodceňujte – mák by se měl vařit klidně deset minut, aby byl opravdu vláčný a nebyl hořký. Podle potřeby do něj přidejte i více mléka. Do hotové nádivky vmíchejte máslo a nechte úplně vychladnout – kdyby byla náplň byla příliš teplá, rozpouštěla by těsto.
CHYSTÁTE SE NA ROHLÍČKY? INSPIRUJTE SE NAŠIMI RECEPTY
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto na pomoučeném válu rozválejte na plát silný přibližně 2 mm. Rádýlkem ho nakrájejte na obdélníky velké asi 10 × 7 cm a ty pak rozkrojte diagonálně na trojúhelníky. Od velikosti obdélníku se odvíjí velikost rohlíčků, takže si rozměry přizpůsobte svým představám. Doprostřed každého trojúhelníku dejte lžičku náplně a od úzké strany původního obdélníku zarolujte rohlíčky.
04.
Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte asi 20 minut dozlatova a podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem.
Upečete si na svatého Martina celou husičku s jablky, nebo špikovaná husí stehýnka?