Článek
Recept najdete v Knize kuchařských předpisů M. J. Sandtnerové pod názvem Kačenky (podle dětských kačenek na hraní). Podle nás jsou to ale jasné stromečky, zvlášť s kouskem zelené pistácie navrchu. Ať jim ale budete říkat jakkoliv, z tácu s cukrovím zmizí mezi prvními.
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, cukr, přidejte najemno nastrouhanou žlutou část citronové kůry, semínka z vanilkového lusku a špetku soli a sypké suroviny ještě promíchejte metličkou. Přidejte k nim studené máslo nakrájené na menší kostičky a žloutky a prsty rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.
Tip: Zbylé bílky skladujte v dobře uzavřené dóze v mrazničce. Až jich bude dost, upečte z nich třeba nadýchanou bábovku.
02.
Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a poté ho na mírně pomoučeném válu vyválejte na výšku 0,5 cm. Vykrajujte ozdobná kolečka – na jeden stromeček potřebujete pět koleček od nejmenšího po největší. Vykrájená kolečka pečte v troubě předehřáté na 170 °C do bledě-růžové barvy, potrvá to asi 10 minut (menší kolečka budou upečená rychleji, hlídejte je, aby se nespálila). Upečené stáhněte z plechu a nechte vychladnout.
03.
Na náplň dejte do mísy změklé máslo a vyšlehejte ho s prosátým cukrem do lehké pěny. Přidejte jemně mleté ořechy (když je před mletím krátce nasucho opražíte, budou mít výraznější chuť) a rum a zpracujte do husté hmoty.
04.
Dvě největší kolečka slepte k sobě pikantní marmeládou a zbylé tři připevněte od největšího po nejmenší ořechovou nádivkou do tvaru stromečku. Takhle připravené stromečky nechte v chladu ztuhnout, budou se vám líp namáčet do čokoládové polevy. V mezičase si připravte pistácie na zdobení. Krátce je blanšírujte ve vařící vodě, sceďte a oloupejte, budou mít svěží zelenou barvu. Ostrým nožem je rozřízněte na poloviny a nechte oschnout.
Tip: Místo pistácií můžete ozdobit stromečky polovinou sušené brusinky.
05.
Na čokoládovou polevu rozehřejte ve vodní lázni čokoládu nalámanou na menší kousky. Přidejte kakaové máslo a dál zvolna zahřívejte, až se vše rozpustí a spojí do hladké polevy. Nechte krátce vychladnout. Ztuhnuté stromečky namáčejte v polevě, nechte okapat a vrch ozdobte kouskem připravené pistácie. Až poleva zaschne, uložte stromečky do papírových košíčků a skladujte v chladu, v papírové krabici vyložené alobalem.
Už víte, jaké druhy letos ozdobí váš sváteční stůl? Spoustu tipů najdete v sekci Cukroví.