Článek
Postup
01.
Na těsto prosejte do mísy mouku se špetkou soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a konečky prstů ho zapracujte do mouky, až se vločky másla rovnoměrně rozptýlí. Přidejte žloutky a vychlazenou smetanu a rychle zpracujte těsto. Těsto nehněťte příliš dlouho, postačí, když se suroviny spojí. Zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě tři hodiny, klidně ale i do druhého dne.
02.
Malé cukrářské trubičky lehce potřete ze všech stran máslem a předehřejte troubu na 180 °C. Z odleželého těsta odkrojte asi třetinu, zbytek nechte zatím v lednici. Těsto rozválejte na tenko (na sílu asi 3–5 mm) – nejlépe to půjde, když ho vložíte mezi dva archy papíru na pečení.
03.
Z rozváleného těsta vykrajujte dlouhé proužky: můžete přitom použít pravítko, osvědčila se velikost cca 24 × 2 cm. Proužky naviňte na trubičky tak, aby se při každé otočce zhruba o třetinu překryly, a odkládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Takhle zpracujte i zbytek těsta.
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 15 až 16 minut. Když začnou kremrole růžovět, máte hotovo. Vyjměte je z trouby, nechte krátce zchladnout (mezitím ještě zpevní) a ještě teplé je sesuňte z kovových trubiček a nechte úplně vychladnout.
05.
Na náplň svařte cukr s vodou na slabou nit, potrvá to asi 3–4 minuty. Znamená to, že když vezmete mezi dva prsty kapku roztoku a pomalu je roztahujete, utvoří se slabá nit, která se hned přetrhne. Pro analytické typy s cukrářským teploměrem je to teplota kolem 106 °C.
06.
Ve větší nádobě začněte šlehat bílky se špetkou soli. Až se vytvoří lehká pěna, zašlehejte k nim asi třetinu horkého cukrového rozvaru a pokračujte ve šlehání. Postupně ještě nadvakrát přilijte cukrový sirup a šlehejte do zchladnutí. Vytvoří se hustý, hladký a lehký sníh.
07.
Pevný sníh přeložte ho do cukrářského sáčku a naplňte vychladlé trubičky. Zlehka pocukrujte a podávejte.
V lednici vám po výrobě trubiček zůstane otevřené balení smetany ke šlehání. Podívejte se na video, jak vyšlehat tuhou šlehačku, a pak si vyrobte skvělý šlehačkový pohár s jahodami Eton mess.