Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte koření. Všechny ingredience dobře rozmixujte elektrickým mlýnkem nebo podrťte v hmoždíři a prosejte sítkem, aby bylo opravdu jemné. Směs uchovávejte nejlépe v dobře uzavřené lahvičce.
02.
Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, žloutky a lžičku perníkového koření. Zchlaďte si ruce ve studené vodě a rychle vypracujte těsto – pracujte tak, aby se máslo zbytečně nezačalo rozpouštět. Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat minimálně hodinu, ale klidně i dva dny.
03.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plech papírem na pečení. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené desce na výšku asi 4 mm, vykrajujte různé tvary, případně použijte razítko na sušenky. Tvary skládejte těsně vedle sebe tak, aby vzniklo co nejméně odpadu – okrojky těsta se dají znovu vyválet, ale ztrácejí na kvalitě.
04.
Vykrájené tvary pečte asi 8 až 12 minut, hlídejte první plech a vytáhněte ho ve chvíli, kdy se začnou kraje sušenek velmi jemně zbarvovat do růžova.
05.
Podávejte jeden kousek ke kávě jako v dobrých kavárnách nebo sušenky slepte po dvou domácí citrusovou marmeládou jako trénink na vánoční linecké pečivo.
Tip
Namíchejte si svou vlastní originální směs koření a nebojte se experimentovat, přidat můžete i koriandr, muškátový oříšek a nové koření.