Článek
Postup
01.
Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), máslo na kostky a vejce rozmixujte nebo rukama zpracujte na konzistenci drobenky. Přidejte rum a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.
02.
Tři větší jablka nastrouhejte (pokud chcete, můžete je oloupat, ale ve slupce se skrývá nejvíce živin) a smíchejte se skořicí, hřebíčkem a nasekanými brusinkami, ale můžete použít i klikvy (americké brusinky). Ty bývají zpravidla slazené, takže pokud jsou alespoň trochu sladká i jablka, není třeba doslazovat. Pokud máte ovšem raději sladší moučníky, přidejte i trochu cukru.
03.
O kousek větší část těsta, než je polovina, rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše na velikost o něco větší než je plech. I s papírem (nebo formu papírem vyložte) do něj přeneste, překryjte jablky a přiklopte taktéž rozváleným zbytkem těsta.
04.
Těsto několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a při 180 °C pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí a dle chuti posypejte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i klasický linecký koláč s oříšky nebo tradiční hraběnčiny řezy.