Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte chvilku v lednici odpočinout. Jak udělat dokonalé linecké těsto?
02.
Zatímco je těsto v lednici, dejte do misky povidla. Přidejte k nim skořici a rum a důkladně promíchejte. Uděláte si na to domácí povidla z trouby bez míchání a bez cukru?
SKVĚLÉ POVIDLOVÉ NÁPADY
03.
Z těsta odeberte jednu třetinu. Větší část vyválejte na placku o něco větší, než je forma. Formu vyložte pečicím papírem a přeneste do ní těsto. Pomocí prstů vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte.
04.
Na dně formy propíchejte těsto na několika místech vidličkou. Naneste vrstvu povidel a uhlaďte.
Tip: Když použijete větší kulatou formu, vyválejte všechno těsto na korpus a na povidla udělejte výbornou drobenku.
ŠVESTKOVÁ POVIDLA SE NIKDY NEPŘEJEDÍ
05.
Odebrané a seříznuté těsto použijte na zdobení. Vyválejte ho a nakrájejte na proužky a vytvořte mřížku nebo použijte vykrajovátka s oblíbenými tvary. Můžete použít kombinaci obojího. Záleží na vašich schopnostech a fantazii. Jak udělat proplétanou mřížku na koláč?
Tip: Jestli se vám nechce dělat linecké těsto se třemi žloutky, vyzkoušejte základní křehké těsto jen z mouky a másla, bude také výborné a dá se použít i na slané náplně!
Upečte si pravý linecký koláč – ten totiž není z lineckého těsta, ale říká se tak vynikajícímu rakouskému křehkému koláči s ořechy či mandlemi přímo v těstě. A jestli máte dost švestek, zkuste i některý z našich receptů nasladko i naslano.