Hlavní obsah

Svědí vás hlava? Trápí vás lupy? Možná je načase zajít na vlasový rituál do kadeřnictví

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Lázně pro vlasy. Vlasový rituál. Říkejme tomu různě, ale cílem těchto ošetření je řešit různé vlasové problémy a dopřát hlavě relaxaci. Péče o sebe jde zase o krůček dál a pomůže vám řešit třeba i otravné lupy nebo svědění hlavy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zkoušíte všechno možné, abyste se zbavili lupů nebo neustálého svědění hlavy? Trápí vás lámavé, řídnoucí vlasy? Nebo se vám zdají unavené, matné a tak nějak bez života? Pokud domácí péče nezabírá a vy se akorát točíte v kruhu a utrácíte za nové a nové šampony a masky, je třeba to vzít z druhého konce.

Vlasové rituály / ošetření / spa v kadeřnictvích nejsou úplně levnou záležitostí, ale můžete si být jisti, že účinkem se neminou. Na kosmetiku nebo masáže jsme si zvykli chodit, tak proč ne i na speciální vlasová ošetření? Získáte péči na míru a k tomu absolutní relax.

Kdy vyrazit na speciální ošetření vlasů?

Podle Jany Šafářové, majitelky pražského kadeřnictví Red Salon, je nabídka vlasových rituálů na vzestupu. „Klienti o sebe chtějí čím dál víc pečovat a salony si vybavují prostory o lehátka, aby mohli u procedury ležet,“ říká na úvod. Kdy se vyplatí na speciální vlasové ošetření vyrazit? „Pokud máte pocit, že jsou vlasy suché či se vám naopak až příliš mastí nebo vás trápí třeba lupy. Dobré je také podstoupit ošetření předtím, než jdete na barvu, aby se vlasy očistily a zároveň vyživily.“

Jak to probíhá

Kadeřníkovi vysvětlíte váš záměr a co vás nejvíc trápí. Ten pak na míru stanoví tu nejlepší péči, jakou vaše vlasy zrovna potřebují. V některých salonech k diagnostice používají vlasovou kameru, která jde pod povrch vlasů a odhalí jejich stav i to, jak si vede vaše pokožka hlavy. Mohou nabízet i konzultaci s trichologem, se kterým můžete řešit závažnější vlasové problémy, jako třeba řídnutí vlasů.

„Po diagnostice vyhodnotíme a zvolíme vhodné produkty, které budeme používat při rituálu, a produkty pro domácí použití. Posledním krokem je foukání a styling vlasů, při kterém používáme věci, které jsme klientce doporučili domů, a vysvětlíme, jak s nimi pracovat,“ říká Petra Vavrušková, vlasová expertka, kadeřnice a spolumajitelka Vlasového studia Vavruškovi.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Během procedury může kadeřník vystřídat několik přípravků, od rašeliny a peelingu přes čisticí šampony až po hloubkově hydratační maskyFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

Peelingy a rašelina pro pokožku hlavy

Nabídka procedur se salon od salonu různí, najdete mezi nimi hloubkové výživné péče pro délky vlasů, rašelinové masky na pokožku hlavy a také čisticí šampony, které zbaví vaši hřívu nánosů nečistot z kosmetiky nebo minerálů z vody. Součástí ošetření mohou být i peelingy - pokud to vaše vlasová pokožka potřebuje. Pomáhají odstranit přebytečnou mastnotu, zbytky produktů a také připraví pokožku na to, aby do sebe vstřebala všechny výživné látky, které budou v proceduře následovat.

Velmi ozdravná je organická rašelina. „Prospěje každému nehledě na to, zda nějaký problém s vlasy řeší, nebo ne. Rašelina se nanáší na pokožku hlavy, vytahuje z ní toxiny, ale zároveň jí dodává hydrataci a minerály,“ vysvětluje Jana Šafářová.

Vlasový rituál jako zbraň proti stresu

Na vlasové ošetření nemusíte chodit jen tehdy, když máte nějaký vlasový problém. Cílem návštěvy může být i (ne)obyčejný relax. Součástí bývá masáž hlavy nebo i rukou, což je za doprovodu relaxační hudby jako pobyt v ráji.

A vše souvisí se vším: „Když jste ve stresu vy, pokožka vlasů je v napětí také, více můžou padat vlasy, kůže může být suchá,“ uzavírá Jana Šafářová. Ideální by bylo chodit na proceduru každý měsíc, ale je jasné, že ne vždy je možné si najít čas nebo finance - ošetření stojí okolo 2 000 korun. Jednou za tři měsíce si to ale možná dovolit můžete.

Načítám