Hlavní obsah

Fakta a mýty o suchých šamponech. Vlasovou pokožku mohou dráždit, když to s nimi přeženete

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Suché šampony škodí vlasům. Můžou způsobit jejich vypadávání a svědění pokožky. Takové výroky můžete najít různě po internetu i na sociálních sítích. Jak to tak bývá, nic není černobílé, ani používání suchých šamponů. Nemusíte se jich vzdávat, jen je používejte s rozmyslem.

Článek

Někteří je považují za nejlepší vynález 21. století. Že jejich používání nemusí být zas tak bez problémů, naznačují mnozí (ne)odborníci. Pojďme to uvést na pravou míru - nástroje, který udrží vlasy méně mastné i bez mytí, se totiž jen tak nevzdáme. Nicméně v zájmu zdraví našich vlasů jsme se rozhodli toto téma blíže prozkoumat s pomocí odborníků.

SOS záchrana

K čemu suché šampony slouží? „Dodají objem a svěží vzhled, což je ideální, když spěcháte ráno do práce nebo na akci a už si nestíháte umýt vlasy,“ vysvětluje Marek Metelka ze Salonu Robert Starý. Podle kadeřníka je tento pomocník ideální pro jemné vlasy, kterým dodá objem a texturu.

„Jedná se v podstatě o šampon ve formě spreje - prášku, který aplikujeme ke kořínkům a na část vlasů. Prášek je schopen na sebe navázat mastnotu, vlasy dostanou objem a prakticky nám na několik hodin vyřeší potřebu mytí vlasů,“ vysvětluje tricholožka Lucie Procházková z pražského kadeřnictví Red Salon. Jaké obavy ohledně suchého šamponu kolují? A jedná se o mýty, nebo je na nich kus pravdy?

1. mýtus: Suché šampony mohou zanášet pokožku hlavy, vést k tvorbě lupů a vypadávání vlasů

Neznamená to, že si nastříkáte suchý šampon ke konečkům vlasům a ty vám začnou hned padat. Je ale nutné se potom o vlasy náležitě postarat. „Prášek, který suché šampony obsahují, se usazuje na pokožce a u vlasových váčků. Ucpává vlasové kořínky, znemožňuje jejich okysličení a přísun živin do vlasové cibulky. Pokožka při dlouhodobém používání může být suchá, napnutá. A to není dobrá půda pro zdravý růst vlasů,“ říká tricholožka. „Mohou se objevit potíže jako svědění pokožky, lupy padání vlasů. Proto pokud suchý šampon použijete, měli byste vlasy co nejdříve umýt,“ říká Lucie Procházková.

Jednoduše - pokud budete pokožku hlavy pořád jen zanášet a nebudete dbát na řádnou očistu, kvalitních kadeří se nedočkáte. „Jestliže suchý šampon používáte pravidelně, je vhodné použít čisticí nebo detoxikační šampon, který vlasovou pokožku pročistí, zároveň vyživí a zklidní. Poté na vlasy naneste kondicionér a opláchněte,“ radí kadeřník Marek Metelka.

  • Nejde jen o suchý šampon, ale následnost všech kroků ve vaší vlasové pečující rutině: „Nenechávejte vlasy volně uschnout a nechoďte spát s mokrou hlavou. Pokožka by se mohla zapařit, a tím způsobit maštění, tvorbu lupů a vypadávání vlasů. Proto vlasy po umytí vyfoukejte vždy alespoň u kořínků,“ apeluje kadeřník.

2. mýtus: Suché šampony mohou vlasy vysušovat

Po použití můžete cítit, že jsou vlasy sušší než obvykle. Má to ale i své výhody. Díky tomu, že jsou zdrsněné, lépe drží tvar i objem. Není to nic, co by nespravilo umytí hlavy a použití kondicionéru, a ještě lépe hloubkově hydratační masky, kterou necháte působit na vlhkých vlasech několik minut.

3. mýtus: Suchý šampon zanechá bílý prášek ve vlasech a vypadají jako šedivé

Odpověď zní ano i ne. Některé suché šampony opravdu bělavý nádech zanechají, ale zbavíte se ho jeho vyčesáním. Na trhu je naštěstí i spousta takových, které mají texturu průhlednou nebo jsou naopak zbarvené do hněda, což využijí především brunetky.

Jak správně nanášet suchý šampon?

„Suchý šampon nanášejte ke kořínkům z dostatečné vzdálenosti a nechte působit několik sekund - během této doby suchý šampon začne absorbovat mastnotu z vlasů,“ doporučuje kadeřník Marek Metelka. Je možné, že se vám při nanášení vytvoří bílé stopy. Ty ale po rozčesání zmizí. Poté pokračujte v tvorbě účesu podle vašich představ. „Suchý šampon můžete použít i do vlhkých vlasů ke kořínkům a poté je fénem vyfoukat. Účes pak dostane přirozený objem,“ dodává kadeřník.

Jak zacházet se suchým šamponem

Hlavní poselství, které byste si měli odnést, zní: S aplikací suchého šamponu to nepřehánějte a po jeho použití si ideálně ještě ten den večer umyjte hlavu. Do své rutiny zařaďte čisticí (detoxikační) šampony nebo peelingy, které vyčistí pokožku hlavy od nánosů nejen suchého šamponu.

Jestliže ale řešíte nějaké problémy s vlasovou pokožkou, raději se používání suchých šamponů vyvarujte. „Konkrétně bych ho nedoporučila lidem, kteří pociťují jakýkoliv problém s pokožkou hlavy. Ať už jsou to formy dermatitid, svědění, nadměrné maštění nebo padání vlasů. Používáním této formy šamponu by se potíže mohly ještě více zhoršit,“ dodává na závěr tricholožka Lucie Procházková.

Jaký suchý šampon si pořídit? Tyhle značky milujeme v redakci!

Načítám