Hlavní obsah

Láká vás ofina? Vyberte si tu pravou podle tvaru obličeje. Kulatému sluší podtočená

Foto: Steve Granitz, Gettyimages.com, Profimedia.cz

Foto: Steve Granitz, Gettyimages.com, Profimedia.cz

Ofina je mocný nástroj, jak proměnit svoji image. Inspirujte se střihem americké herečky a zpěvačky Sabriny Carpenter, který teď miluje (s nadsázkou) celý svět - klasickou rovnou ofinou nebo tou nad obočí. Jaká se hodí pro váš typ obličeje? Někdy hraje roli spíš módní styl!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ofina umí skvěle vybalancovat rysy v obličeji - pokud zvolíte správný střih. Fanoušci Sabriny Carpenter se zamilovali do varianty, kterou teď nosí. Její přerostlou a podtočenou ofinu si žádají ženy v kadeřnictvích (že by nový nástupce Rachel sestřihu?). A jaká ofina padne vám podle tvaru obličeje?

Delší ofina à la Sabrina Carpenter

Sabrina Carpenter je nyní v kurzu a není to jen díky letnímu hitu, písničce Espresso. Její líčení a glamour vlasy jsou v centru pozornosti. Nosí delší, sestříhanou ofinu, která je rozhrnutá uprostřed a podtočená. Říká se jí curtain bangs a krásně lemuje obličej.

„Tento typ ofiny je velmi variabilní, takže se dá říct, že bude slušet každému. Jde zde spíš o pohodlnost - někdo nemá rád volně poletující vlasy v úrovni očí,“ říká Libor Smrž, kadeřník a majitel salonu Libor Smrž Hair. „Jinak je tato ofina velmi žádaná, elegantní a sexy. Dá se s ní dělat cokoliv, lze ji přehazovat na obě strany a také rozdělit na prostředek. Jdou k ní perfektně vlny, rovná foukaná i drdol,“ dodává kadeřník. Dokonalý střih ofiny byl nalezen!

Se vzdušnou a přerostlou ofinou můžete tedy skvěle experimentovat. „Nejvíce udělá službu kulatému obličeji, protože ho opticky zúží. Tupě střižená ofina do rovna by ho naopak více zakulatila,“ říká kadeřnice Kateřina Hamplová z kadeřnictví Klier. Také bude slušet srdcovitému tvaru obličeje, který definuje širší čelo a užší brada, i tomu hranatému, ten krásně zjemní.

Podívejte se, co dokáže s obličejem ofina ve stylu Sabriny Carpenter:

Rovně střižená ofina à la Taylor Swift

Klasický rovný střih je ten, který si představíme všichni pod obecným pojmem ofina. Nedá na ni dopustit další americká mega hvězda, zpěvačka Taylor Swift. „Rovná hustá ofina je vhodná zejména pro ženy s méně vlasy v přední části,“ říká Libor Smrž. „Pokud je správně zastřižená, umí zvýraznit perfektně obličej a dodá vlasům celkový objem. Její nevýhoda je, že se musí pravidelně stříhat, aby netrápila oči. Takže jestli máte výrazné lícní kosti, hurá do ní,“ dodává kadeřník. Tomuto střihu by se měly vyhnout ženy s hranatým obličejem, protože by právě ostrost rysů ještě víc odtrhla.

Krátká ofina à la Zoë Kravitz

Pokud nemáte rádi vlasy v obličeji, je variantou opravdu krátká ofina nad obočí podle Zoë Kravitz. „U tohoto střihu je rozhodující módní styl nositelky, ofinu musí umět prodat,“ říká Libor Smrž. Podle kadeřníka také bude lichotit spíš jemnějším rysům, silnějším proporcím by krátká ofina uškodila a obličej by rozšířila. Pokud chcete přitáhnout co největší důraz na oči, jděte do toho! Nejméně se pak můžou bát majitelky oválného tvaru obličeje, kterému sluší doslova všechno - je totiž symetrický.

Péče o ofinu

O ofinu je potřeba více pečovat. „Po umytí jí musíte dát tvar vyfoukáním přes kulatý kartáč, účes pak můžete doladit i žehličkou,“ radí kadeřnice Kateřina Hamplová. Důležitá je i následná péče a fixace účesu pomocí stylingových přípravků - pomůže k tomu fixační lak na vlasy nebo tužidlo, které vetřete před foukáním do vlhkých vlasů. Také počítejte s tím, že hlavu budete muset mýt častěji, protože se čelo přirozeně víc mastí.

Načítám