Hlavní obsah

Jak často by se měly stříhat vlasy? Když si nastavíte správnou péči, stačí i jednou za 5 měsíců

Foto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

Foto: Andriana Syvanych, Shutterstock.com

Chcete si nechat narůst vlasy, ale zároveň konečky křičí o pomoc. Jde o jedno z největších dilemat, které vám pomůžeme vyřešit. Jak často by se měly vlasy podle kadeřníků zastřihávat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zastřihování vlasů je nezbytnou rutinou. Frekvence návštěv kadeřnického salonu se ale může lišit podle toho, jaké jsou vaše vlasové cíle. Svou roli v tom hraje ale i domácí péče. Nemusíte vlasy stříhat zbytečně často - pokud o to zničené konečky doslova „nežadoní“.

„Základním pilířem, od kterého se vše odvíjí, je kvalita vašich vlasů,“ říká Petra Vavrušková z Vlasového studia Vavruškovi Hair. „Doporučená doba střihu vlasů je obecně 4-8 týdnů. Pokud nosíte vlasy delší a jsou v dobré kvalitě, stačí se dostavit ke kadeřníkovi jednou za 8-12 týdnů,“ doporučuje kadeřnice.

Když chcete nechat vlasy dorůst

Kvalita a zdraví vlasů je rozhodující a také do toho vstupuje typ účesu, který nosíte nebo chcete v budoucnu mít. „Pokud má klientka přání nechat si dorůst vlasy z mikáda, tak je nesmysl každý měsíc vlasy zastřihávat. To, co by narostlo, by se zase ustřihlo,“ říká kadeřník Jakub Čejchan z pražského Red Salonu. „Zaměřte se na kvalitní vlasovou péči a vyvážení proteinu a hydratace ve vlasech. Jestliže je tento poměr dobře nastaven, tak vlas nemá důvod se třepit, a tudíž nemusíme stříhat tak často,“ dodává. V kombinaci se správnou péčí to tedy může být klidně i jednou za pět až šest měsíců.

Někomu ale vyhovuje nechat si vlasy upravit častěji, aby vypadaly pořád v top kvalitě: „Pokud si chce někdo nechat narůst vlasy, ale zároveň mít zdravé konečky, tak bych doporučil všeobecně jednou za 6-8 týdnů zastřihnout pouze pár milimetrů,“ doporučuje Daniel Pašek, ambasador Dyson a majitel studia The Trim. Je to tudíž velmi individuální a nejlépe vám poradí váš kadeřník!

Ofina potřebuje větší péči

Ve fázi dorůstání se k vlasům chovejte jako v rukavičkách: „Určitě bych omezil na minimum jakoukoliv tepelnou úpravu a nevynechávejte termoochranu. Po mytí vlasy vždycky prosušte fénem,“ doporučuje Daniel Pašek. Mokrá hlava a polštář je totiž cesta k ulámaným vlasům. „Buďte opatrné i na gumičky, které vlasy trhají, a vybírejte si nejlépe ty saténové,“ dodává Daniel Pašek.

Některé účesy jsou náročnější na údržbu a týká se to především ofin nebo kratších sestřihů, u kterých potřebujete, aby držely tvar. „Velmi populární jsou teď ofiny typu záclonek, které sahají těsně pod oči. Ty je potřeba zastřihávat každý měsíc, aby to vypadalo stále dobře,“ dodává kadeřník Jakub Čejchan.

Foto: Steve Granitz, Gettyimages.com

Ofiny potřebují častější zastřihávání, zbytek vlasů můžete nechat stříhat každou druhou návštěvu u vašeho kadeřníka.Foto: Steve Granitz, Gettyimages.com

Zbavte se chlupatých konečků!

Zmiňovaná kvalita vlasů může klesat s nedostatečnou domácí péčí, častým žehlením a kulmováním a také v případě, že nosíte vlasy hodně odbarvené. „Pokud jsou vlasy chemicky narušené nebo přesušené, mají sklon k třepení. V tom případě si nechte vlasy zastřihnout každých 8 týdnů. Investujte také do pomocníků na podporu růstu nebo na ošetření třepivých konců,“ dodává Petra Vavrušková.

Pokud tedy vlasům dáváte zabrat a je to na nich vidět, nelpěte na posledních pár centimetrech. Po zastřižení budou působit objemnějším dojmem, budou se vám lépe upravovat a budete z nich mít celkově lepší dojem!

Načítám