Hlavní obsah

Milujete úzké džíny? Pak se můžete radovat. Slimky jsou oficiálně zpátky! A nosí se i v bokové verzi

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Je to oficiální! Po letech, kdy se zdálo, že jediné správné džíny jsou ty volné, se do módy vrátily slimky. Status cool kousku jim vrátila návrhářka Miuccia Prada a do své nové kolekce je přimíchal i módní dům Balenciaga. Co říkáte, nasoukáte se do nich zase?

Článek

Kolem roku 2010 to v ulicích vypadalo, že jiné džíny než skinny nebo slimky ani neexistují. Pak ale přišel trend boyfriendů a nohavice se postupně začaly rozšiřovat. Posledním letům pak jasně dominovaly baggy džíny, a ačkoli se slimky samozřejmě nepřestaly prodávat, z módního hlediska byly tak trochu out.

Kdo odstartoval trend slimek?

Kolekce pro letošní podzim/zimu ale přinesly obrovskou změnu. Ačkoli celá řada návrhářů zůstala u širších džínů, někteří se vrátili k opomíjeným slimkám. Do svých kolekcí je zařadily značky jako Balenciaga, Alexander McQueen, Bally a především pak Miu Miu. V čele téhle značky stojí Miuccia Prada, která má (oprávněně) pověst trendsettera (toho, kdo určuje, co se bude nosit) – v posledních letech přišla s celou řadou módních hitů, ať už to byly mikro sukně, polo trička, svrchní kalhotky zdobené kamínky, balonové sukně nebo hravé přívěsky na kabelky.

Bokovky jsou in!

A jak vypadají trendy džíny podle Miu Miu? Nemají jen úzké nohavice, ale po vzoru Y2K trendů i snížený pas, který je ideálním výchozím bodem pro odhalení libovolně velké části břicha. Pokud ale preferujete spíše klasický nebo vyšší pas, klidně se přikloňte k němu. Podobně to udělala například značka Balenciaga, která nechala slimky vykukovat z vysokých kozaček.

Jak nosit slimky v roce 2024?

Pokud se rozhodnete ke slimkám vrátit (nebo jste je podobně jako princezna Kate nikdy neopustily), doporučujeme se držet strategie, která se osvědčila u všech staronových kousků - nenoste je do puntíku stejně jako před deseti lety, ale snažte se do nich promítnout něco ze současnosti. Ačkoli se totiž trendy vrací, nikdy to není v úplně stejné podobě jako naposledy.

Místo elastických skinny džínů tak dejte přednost pevnějším materiálům a slim střihům. Vyhněte se přitom modelům s dírami. Pokud si potřebujete na džínové zužování zase zvyknout, pusťte se nejprve do rovných straight střihů nebo úzkých džínů, které mají konce nohavic mírně rozšířené.

Co se týče samotného kombinování, místo dlouhých košilí volte vršky končící v pase. Volnější nebo delší pak můžete nechat druhou vrstvu, ať už to bude bomber do pasu, ležérní mikina, džínová bunda nebo kabát.

15 trendy džínů z nových kolekcí

Pokud jste se bez nich kdysi neobešly, určitě máte z čeho čerpat. Pakliže ale sháníte slimky nové, můžete si projít naše nákupní tipy. Najdete mezi nimi jednoduché modely v tmavším provedení, které vyloženě svědčí křivkám, ale i nižší střihy pro případ, že byste souzněly s trendem, který nastolila značka Miu Miu.

Comeback slimek zároveň připomíná, že padnoucí džíny jsou jednou z položek, kterých se opravdu nemá smysl zbavovat. Nikdy totiž nevíte, kdy na ně zase dojde.

Načítám