Hlavní obsah

Špinavé tenisky jako nový trend: Dali byste tisíce korun za boty, které vypadají jako obnošené?

Foto: Ernesto S. Ruscio, Gettyimages.com

Foto: Ernesto S. Ruscio, Gettyimages.com

Adidas a další výrobci tenisek vás zbaví úzkostných pocitů z jedné šmouhy na botě. Za pět tisíc korun prodávají boty, které vypadají, jako by v nich někdo sprintoval zabláceným lesem. A značka Balenciaga zašla s efektem opotřebení ještě dál. Kde se vzal trend tenisek, které mají svá nejlepší léta zdánlivě za sebou?

Článek

Spousta zákazníků je evidentně ochotná platit horentní sumy za to, že z krabice vybalí špinavé a potrhané boty. Ačkoli se místy ozývají kritické komentáře, podle kterých jde o komercializaci chudoby a necitlivou hru bohatých na nemajetné (na světě je velké procento lidí, kteří si nové tenisky nemohou dovolit), jde o silný trend, který stojí za to rozebrat blíže.

S čištěním těchto bot můžete polevit

Přestože současným trendům vládnou Samby a semišové Gazelle od Adidasu, dlouhá léta se na předních příčkách držely sněhově bílé tenisky. Díky nim jsme se naučili všechny možné vychytávky, jak boty pečlivě vyčistit, a střídali čisticí pěny, nano houbičky a bílé krémy, které zatřely případné odřeniny. V případě následujících párů ale můžete v této aktivitě zvolnit. Horlivě čistit boty, které vypadají špinavě, postrádá smysl.

Opotřebované tenisky za tisíce

Zkraje letošního roku značka Adidas vydala verzi svých Ultraboost light tenisek s výrazným efektem obnošení. Model je na trhu od února loňského roku a má být o 30 % lehčí než předchozí model Ultraboost. A tomu odpovídá i cena – tenisky stojí bez koruny pět tisíc, a to jak v klasické, tak i „špinavé“ verzi.

Za poškozené tenisky ale můžete zaplatit výrazně více. Do tohoto trendu se opakovaně opírá značka Balenciaga, která před dvěma lety šokovala svou (záměrně přehnanou) kampaní na tenisky Paris. Použitě vypadají i jejich modely Runner nebo loňské 3XL. A jejich cena se pohybuje v průměru kolem 1 000 eur (skoro 25 000 korun). Tenisky „s patinou“ do své kolekce před lety přidala i módní značka Gucci, která si za šmouhaté boty účtovala jen o něco méně.

Trendu se chytily i značky jako Converse, Diesel nebo New Balance, jež má ve své nabídce modely s potrhanou vrstvou kůže.

Dávno před nimi tu ale byla značka, která s vintage teniskami začínala, a to je Golden Goose. Tenisky s hvězdičkou stojí pětimístné částky a s oblibou se k nim vrací i celebrity. Boty, které vypadaly jako obnošené, začali prodávat už v roce 2000, ačkoli nešli do takového extrému jako například Balenciaga.

Ptáte se proč?

Pokud vám teď vrtá hlavou otázka „Proč?“, máme pro vás pohled z druhé strany. Tenisky, které se tváří, jako byste v nich chodili roky, mají evokovat jakousi nenucenost a zdání, že už mají něco „odžito“. Trend navíc podporují cool značky a jde o prolomení dalšího faux pas, což může být pro mnohé aktem rebelie. A v jejich prospěch hraje i údržba – nějaká ta odřenina navíc se schová, díky čemuž se jejich životnost prodlouží na maximum.

Přesto ale nejde o trend, u kterého by se dalo čekat, že se ujme plošně, takže vám radíme čisticí přípravky na boty nevyhazovat.

Anketa

Koupili byste si tenisky, které vypadají obnošeně?
Ano
3,2 %
Ne
96,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3255 čtenářů.

Načítám