Hlavní obsah

Šaty, které nosívaly dojičky krav, jsou trendy! Romantické milkmaid dress navíc lichotí křivkám

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Móda se neustále vrací k trendům předchozích dekád, tentokrát ale skočila zpátky o více než dvě století. Hitem letošního léta se totiž staly milkmaid dress neboli šaty inspirované dojičkami krav. Až si je důkladně prohlédnete, pochopíte proč.

Článek

Když švadlena Rose Bertin dávala v roce 1785 Marii Antoinettě předělané šaty, pronesla, že nové je pouze to, co bylo zapomenuto. A minulost je dodnes obrovskou inspirací i pro současnou módu. Populární milkmaid dress mají základy v šatech, které v osmnáctém století nosily dojičky krav.

Jak takové mlékařské šaty vypadají?

Módní tvůrci se nechali inspirovat venkovským oděvem, který patřil ženám pracujícím na farmách, a převedli je do současné, moderní podoby. Mezi charakteristické znaky šatů patřil obepnutý živůtek, čtvercový dekolt, nabírané rukávy a samozřejmě objemnější sukně.

Mlékařské šaty jsou ideálním letním kouskem, který dokazuje, že romantika ani půvab nevycházejí z módy. A přicházejí právě v čas, kdy je většina z nás připravená dát vale, alespoň na nějakou dobu, tichému luxusu a minimalismu, který nás obklopoval v posledních letech.

Minulostí se jen inspirujte

Pokud byste se chtěly do romantického trendu, který pobláznil módní svět, pustit, nemusíte být nijak historicky přesné. Nedělají to tak ani návrháři. Ačkoli najdete šaty nejčastěji v midi délkách, pořídit si můžete i krátkou variantu, která jde ruku v ruce se současnou estetikou kokety. Střihově různé bývají i horní díly, jejichž společným jmenovatelem je zeštíhlený pas a důraz na poprsí.

Bonus? Vyloženě sluší křivkám

Trend, ze kterého je na první dobrou cítit ženskost, je navíc vhodný pro široké spektrum postav. Díky svému střihu s projmutým pasem a volnější sukní vyloženě sluší ženštějším postavám i plnějším křivkám. Klíčový je ale samozřejmě výběr vhodných šatů, které budou dobře sedět, zejména v oblasti hrudníku (velmi užitečné jsou v tomto ohledu stahovací šňůrky).

S čím je kombinovat?

Pokud se k této módní vlně přidáte i vy, nezapomeňte, že šaty jsou samy o sobě poměrně výrazné a nepotřebují toho příliš. Můžete se držet jejich jemné estetiky a doplnit je slaměným košíčkem a sandálky, stejně tak se ale dá jít i proti jejich přirozenosti, kdy jim přidáte trochu modernější twist. Na pomoc si k tomu můžete vzít třeba trendy balerínky a jakmile se ochladí, klidně i koženou bundu.

Z farem do nových módních kolekcí

Všechno důležité už víte, teď je načase se přesunout k fotkám. Podívejte se, jak vypadaly takové původní šaty dojiček krav, a porovnejte je se současnou verzí. Ukážeme vám, v jaké podobě je navrhl Andreas Krothaler pro značku Vivienne Westwood a kde najdete ty nejstylovější varianty šatů dnes.

Načítám