Hlavní obsah

Polo je zpátky! Trička s límečkem patří k největším hitům sezony a nosí se i k sukním

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Tak dlouho jsme je vymlouvaly našim protějškům, až přišla návrhářka Miuccia Prada a ukázala nám, jak moc může být límeček cool. Polo trička jsou obrovským hitem jara a už teď víme, že jejich boom bude pokračovat i na podzim. A ne, nenosí se jen na sport.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoli bylo polo triko v posledních letech synonymem pro tak trochu nudný vršek, který nosili konzervativní muži, časy (a móda) se mění. Trika ale i tenké svetříky s límečkem se dostaly do rukou žen a dotáhly to až na pozici jednoho z nejmódnějších kousků sezony. Kde se vůbec vzaly a jak je můžete přimíchat do svého šatníku?

Ikonická trika s krokodýlem i hráčem póla

První polo trička nosili opravdu hráči póla, a to už v druhé polovině 19. století. Ironií je, že polo trika nakonec proslavil jiný sport - tenis. Byl to francouzský tenista René Lacoste, kdo vyměnil košili za polo tričko s krátkým rukávem a několika knoflíky. Vyrobené bylo z prodyšné piké bavlny (s reliéfovou strukturou), ve které se mu lépe hýbalo. A protože měl přezdívku krokodýl, nechal si ho vyšít na hruď (ano, odsud pochází logo značky). V novém polo tričku vyhrál v roce 1926 US Open, a když později pověsil tenis na hřebík, založil značku La Chemise Lacoste (později jen Lacoste) a začal trika, která se stala nesmírně populárními, prodávat.

Trička s límečkem zažívala boom i v šedesátých letech, kdy ale svět módy ovládl polyester. Ke kvalitní piké bavlně se vrátil návrhář Ralph Lauren, který svou verzi polo trika představil v roce 1972. Jeho módní kampaň tehdy provázelo heslo, že polo je s věkem ještě lepší, a na triku se objevila postava jezdce na koni hrajícího pólo. Triko s límečkem se stalo vlajkovou lodí značky a prodává se, podobně jako to od Lacoste, dodnes.

Trend odstartovala Miuccia Prada

A komu můžeme poděkovat za to, že se polo trika vrátila do centra dění? Největší zásluhu má na jejich comebacku návrhářka Miuccia Prada, která jimi zaplavila svou kolekci Miu Miu pro letošní jaro/léto. Z šedesáti přehlídkových looků obsahovala polo trika téměř polovina. Modelky k nim oblékly krátké sukně, džíny a trika byla častokrát navrstvená přes košile (ano, paní Prada vsadila na dvojitý límeček). Polo triko bodovalo i v kolekci značky Carolina Herrera, kde hrálo úplně jinou roli než u Miu Miu – tentokrát bylo propojeno s jemnou krajkovou sukní. A zapomenout nesmíme ani na kolekci Gucci, kde se polo objevilo v pletené formě.

S čím polo triko kombinovat?

S čím límečkové triko nosit mimo módní mola? Můžete se svézt na sportovní vlně a k triku přidat sukni, která připomíná tu tenisovou. Sukně obecně jsou nejčastějším protějškem, který se dnes k tričkům přidává. Pokud budete tuhle dvojku zkoušet, klidně ji doplňte ještě oblíbeným oversized sakem. Polo triko můžete samozřejmě přidat k džínům, více ale souzní s dalšími typy kalhot. Dobře fungují modely s volnějšími nohavicemi nebo kousky z lehčích, kontrastních materiálů.

Nosit se bude i na podzim

Pokud polo trička nevlastníte a chtěly byste to změnit, projděte si naše tipy, které mapují aktuální nabídky obchodů a e-shopů. Pořídit si můžete klasické bavlněné polo tričko, ale i kousek, který je žebrovaný, pletený, nebo dokonce z froté (v našich tipech růžové tričko Polo Ralph Lauren). Spoustu vršků najdete také ve výrazných barvách, které jsou pro jarní (a současně i letní) šatník jako stvořené.

Váháte, jestli má do takového kousku smysl investovat? Z módního hlediska určitě ano. Trička s límečkem se totiž objevují i v kolekcích pro nadcházející podzim a zimu. Do svých kolekcí ho přidaly značky jako Stella McCartney, Simone Rocha nebo Emilia Wickstead.

Anketa

Líbí se vám trend polo triček?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3008 čtenářů.

Načítám