Hlavní obsah

Mezi nejpopulárnější boty sezony patří kačenky s mikro podpatkem. Trpět ve jménu módy tedy nemusíte!

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tohoto fenoménu si nejde nevšimnout. Ženy milující módu hromadně odkládají vysoké jehly a své outfity doplňují botami na kačence. Nejvíce se přitom daří modelům slingback, tedy s volnou patou, které jsou jako stvořené na samý závěr léta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tomu se říká comeback! Boty na kačence, které byly celé roky přehlížené, se vmísily mezi nejmódnější páry roku 2024, a zaujaly tak čestné místo hned vedle balerínek nebo Mary Janes. Poselství, které stvrdila návrhářka Miuccia Prada, je jasné – vysoké podpatky k tomu, abyste držely krok s módou, opravdu nepotřebujete. Minimálně ne letos.

Malý podpatek, žádný podpatek?

Nebudeme vám tvrdit, že jde o nejpohodlnější obuv, jakou jste kdy měly na noze. Boty na kačence sice mají nízký podpatek (podle definice nejvýše do 5 centimetrů), ale úzký, což jejich celkové stabilitě nepomáhá. Ve srovnání s vysokými podpatky si ale pořád stojí dobře, a pokud si je neobujete v den, kdy potřebujete neustále přebíhat z místa na místo, hravě to v nich zvládnete.

Kačenky se nosily už v 50. letech

Boty s nízkým, obvykle mírně zakřiveným podpatkem se nosily už v 50. letech, kdy je nosily převážně mladé dívky trénující na „opravdové“, vysoké podpatky. Díky tomu také boty dostaly svůj anglický název, kitten heels (kitten = kotě, heels = podpatky). V 60. letech už je ale nosily ženy všech věkových kategorií včetně ikony Audrey Hepburn, která je obula ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Na konci dekády jejich popularita klesla, do módy se ale znovu vrátily během 80. a později i 90. let.

Proč jsou letos tak trendy?

Botám na kačence se znovu dařilo na počátku nového milénia, pak je ale dlouhou dobu válcovaly vysoké podpatky. Nízké boty získaly pověst úřednicky nudného kousku, který beztak nohy neprodlouží (na tomto je bohužel kus pravdy, ačkoli tvar do špičky obecně prospěšný je) a na svou další chvilku slávy si musely počkat. Správně podat (a prodat) se je podařilo návrhářce Miuccii Pradě, která boty s ostrou špičkou zařadila do své loňské kolekce a odstartovala tím další boom. Kačenky začaly znovu nabývat na popularitě a dnes je má ve svém botníku naprostá většina módních influencerek.

Hodí se ke kalhotám i sukním

Přemýšlíte, že byste to s nimi zkusily? Projděte si náš módní výběr a vrhněte se na jejich testování. Nosit je můžete téměř se vším, jejich nejlepším parťákem ale jsou objemnější kousky jako trendy balonové sukně, volnější baggy džíny nebo ležérní cargo kalhoty. Stejně tak se kačenky hodí i k naprosté většině sukní, šatů a sluší jim to i s delšími šortkami.

Načítám