Hlavní obsah

Krátká saka jsou trendy, jak je ale nosit? S tílkem vespod, ale klidně i na nahém těle

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Cropped saka se od těch klasických liší svou délkou. Vypadají, jako by je někdo v polovině přestřihl, a mimochodem, přesně takhle jednoduše se dají vyrobit. A náročné není ani jejich kombinování – krátké sako se hodí k džínům, kalhotám i sukni a ne, nemusíte v něm nutně odhalovat pupík.

Článek

Saka se nosí ve všech myslitelných podobách a módní zůstávají i cropped, tedy zkrácené varianty, které zaplavily obchody už před dvěma lety. Pokud tuhle stylovou variantu v šatníku máte, přeskočte rovnou k jednotlivým kombinacím a podívejte se, s čím dalším byste trendy kousek mohly nosit. V opačném případě si přečtěte i naše tipy, které vás k němu přiblíží.

Sako si můžete vyrobit samy. I bez šití!

Pokud jste ochotné do krátkého saka investovat, můžete vyrazit do obchodů, kde najdete nejrůznější stylové varianty. Cropped saka jsou trendy, takže se nemusíte bát, že byste hledaly dlouho. V duchu upcyclingu si ale tento kousek můžete vyrobit samy, ať už z kousku, který máte v šatníku, nebo ze saka, jež za pár korun ulovíte v second handu. Máte-li zkušenosti s šitím, návod nepotřebujete a ustřižené sako si samy začistíte, v opačném případě kousek svěřte krejčové nebo vyzkoušejte metodu bez šití, jen za použití zažehlovací pásky, která proběhla internetem. Sako se ustřihne, spodní lem založí, přežehlí, na chvíli přišpendlí a následně se zažehlí páska, vložená mezi látku a podšívku.

Pakliže jste něco ručně vyráběly naposledy ve školce a nehodláte se k tomu vracet, můžete se také porozhlédnout už po upcyklovaném, tedy přešitém saku. Takzvané reborn kousky prodává například second hand 1981, podobnou cestou jdou ale i někteří návrháři, například Jana Horejšová z On the boat.

Teď už se ale pojďme přesunout k samotnému kombinování krátkých sak.

Klasika s džíny

Začneme tou nejjednodušší formou, jak můžete krátké sako nosit, a to je kombinace s oblíbenými džíny. Ke krátké délce se skvěle hodí i dnes tolik oblíbené širší střihy a stejně jsou na tom i džíny s rozšiřujícími se nohavicemi. Pod sako klidně přidejte basic tričko, tílko nebo košili, volte ale užší střihy a nezapomeňte daný kousek zastrčit do kalhot. Pokud byste nechaly vršek volně přes, jeho délka by se opticky prala s délkou saka.

Sako na nahém těle

Pokud váš šatník vyplňují crop topy, bude vás bavit i varianta s krátkým sakem oblečeným na nahém těle. K tomuhle stylingu jsou ideální saka se zavazováním, které kousek udrží u těla, a ještě vypadají velmi efektně. Rozhodnete-li se pro odhalení bříška, coby spodní díl volte ideálně kalhoty nebo delší či alespoň áčkovou sukni. Pod sako si můžete jako pojistku samozřejmě vzít i bandeau top nebo crop top.

Jako součást obleku

Pokud vás baví současný trend formální módy, přidejte pod sako místo topu oblekovou vestu. Jestli k téhle dvojce přidáte ještě kalhoty v pánském stylu nebo sáhnete po ležérních baggy džínách, už je na vás. Krátké sako si mimochodem můžete pořídit rovnou v setu s kalhotami, podobně jako u klasického kostýmu.

Parťák k sukni

Krátká saka se skvěle hodí k sukním a zejména těm delším, které jsou hitem téhle sezony. Pokud chcete jejich kontrastu využít, inspirujte se outfitem níže, který je seskládaný tón v tónu. Cropped sako se mimochodem bude hodit i k objemnějšímu typu sukní, takže se nebojte experimentovat.

S body vespod

Saku sluší top zastrčený do kalhot nebo sukně a právě to je důvodem, proč se k němu tak hodí body. Pokud budete vymýšlet večírkovou variantu, nebojte se sáhnout po zajímavě řešeném kousku s prostřihy. Jestli k téhle dvojce přidáte extravagantní metalické kalhoty nebo něco výrazně jednoduššího, je samozřejmě na vás. Krátké sako a body by mimochodem dobře vypadalo i v doprovodu sukně.

Načítám