Hlavní obsah

Když balerínky, tak síťované! Tyhle boty jsou absolutní hit léta a hodí se ke kalhotám i sukním

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Na to, abychom je označili za módního vítěze sezony, nemusíme čekat na konec léta. Absolutním hitem mezi botami jsou síťované baleríny, které umí vzbudit silné emoce. Přidáte se ke skupině jejich obdivovatelek (a možná i nositelek), nebo je s myšlenkou „tak tohle nikdy“ necháte v obchodech?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ačkoli jde o uzavřený typ bot, pedikúru rozhodně podceňovat nemůžete. V síťovaných párech si totiž budete, až na čestné výjimky se zakrytou špičkou, koukat na prsty – a spolu s vámi vaše okolí. Kde se tenhle trend, který zaplavil nejen obchody, ale i sociální sítě, vůbec vzal?

Do sítí nás chytili návrháři

Síťovina se na boty přesunula už v roce 2019, kdy designér Daniel Lee navrhl pro značku Bottega Veneta model na jehlovém podpatku. Síťované boty s hranatou špičkou se staly jedním z nejžádanějších párů sezony a do jejich reinterpretace se brzy pustily další značky. O rok později bodovala značka sester Olsenových The Row se svým placatým modelem z jemné síťoviny a odtud to byl už jen krok k aktuálním balerínám s páskem přes nárt od Alaïa nebo balerínkovému modelu Marcy s kamínky od značky Khaite. Balerínky, jejichž cena převyšuje dvacet tisíc korun, do svých botníků přidaly řady módních nadšenkyň, dnes už si je ale můžete pořídit i s mnohem skromnějším rozpočtem. Obdobné páry totiž do svých letních kolekcí přidala i spousta cenově dostupných značek.

Trendy páry, které vás finančně nezruinují

Pokud se chcete do populárního letního trendu pustit, můžete začít u základní černé varianty, která je častokrát doplněná drobnými kamínky po vzoru značky Khaite. V závěsu se drží béžové odstíny, které na noze působí jemně a vyvolávají téměř nahý efekt, jejich přesným opakem je pak výrazná červená, kterou opravdu nelze přehlédnout. Pokud se vám líbí trend, který nastolila značka Alaïa, pořiďte si pár s výraznými oky, jít ale můžete i cestou jemné síťoviny.

S čím je kombinovat?

Nejste si jisté, k čemu byste síťované boty nosily? Postupovat můžete úplně stejně jako u klasických balerínek nebo placatých Mary Janes, tedy nízkých bot s páskem přes nárt. Stylových možností máte celou řadu – tento typ bot se totiž hodí nejen k ležérním kouskům, jako jsou džíny, ale i k širším kalhotám, sukním (zejména těm objemnějším, které jsou letos tak in) nebo šatům. Hodit se budou i do šatníku žen, které vyznávají minimalismus a hledají hravý prvek, který jejich klasické outfity trochu rozbije.

Načítám