Hlavní obsah

Denim v nové sezoně? Největším překvapením je návrat slimek, dál se ale budou nosit i baggy džíny

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Kam nás dovedou denimové trendy v nové sezoně? Na rozcestí! Návrháři se tentokrát neshodli na tom, jestli pokračovat v éře širokých džínů, nebo se vrátit ke slimkám, které netrpělivě vyhlížejí mileniálové. A s kartami zamíchaly i zkrácené culottes nebo dlouhé sukně.

Článek

Pokud se zeptáte, jestli bude v nové sezoně figurovat denim, dostanete pokaždé stejnou odpověď. Ano! A ačkoli jeho popularita v čase mírně stoupá i klesá, ze scény nikdy nemizí. Co se ale mění, je jeho módní podání.

Volné, nebo slim?

Už několikátým rokem po sobě vedou široké džíny. A přesně ve chvíli, kdy jsme začaly na slimky zapomínat (mileniálům to trvalo výrazně déle), se vrátily do hry. Neznamená to ale, že byste měly baggy džíny opouštět – na tom, který střih je letos víc cool, se neshodnou ani sami návrháři. Zatímco Stella McCartney, Victoria Beckham, Michael Kors nebo Dries Van Noten zůstali u volnější verze, Miuccia Prada (největší hybatelka trendů v posledních letech) do své Miu Miu kolekce přidala nízké slimky s páskem ve stylu Y2K. A nebyla jediná, která se k úzké siluetě vrátila – slimky, dokonce zastrčené do kozaček, do své kolekce zařadily i značky jako Balenciaga nebo Bally.

A než se rozhodnete, jestli zůstanete tým baggy džíny, nebo se vrátíte ke slimkám, zamotáme vám hlavu ještě zkrácenými culottes, které se objevily na přehlídce Chanel.

S volnými nohavicemi

Džíny, které dominovaly posledním rokům, jsou stále v kurzu. I nadále se bude dávat přednost příjemně ležérním džínům, které nemusí být pevně stažené v pase, ale mohou padat na boky. Pokud máte na rozdíl od modelek žensky tvarovanou postavu, nebojte se vzít do kabinky o číslo větší velikost, než běžně nosíte. Jen tak budou džíny vypadat tak, jak mají.

Návrat slimek

Pokud se vám stýskalo po úzkých džínách, přichází vaše chvíle. Slimky jsou oficiálně zpátky a nosí se jak v klasické variantě s vyšším pasem, tak i ve snížené bokové verzi, kterou nosila Britney Spears po roce 2000 a s ní i polovina populace. Počítejte jen s tím, že vám tahle low rise varianta opticky zkrátí nohy. A když už jsme u těch comebacků, znovu se budou nosit i úzké džíny schované v kozačkách.

Džínové culottes

Zatímco teď se dají nosit v doprovodu sandálků nebo lodiček, na podzim je můžete doplnit kotníkovými botami nebo kozačkami tak, jak to ukazuje kolekce Chanel. V módě jsou po krátké odmlce i culottes, které se letos nosí i v pevné džínové variantě. A komu budou nejvíce lichotit? Především ženám bez výraznějších křivek.

Když se denim dělí o pozornost

Zajímavý prvek do svého denimového světa přidala návrhářka Stella McCartney, která džínovinu namíchala s tvídem. Její bunda stojí více než 30 000 korun, „hybridní“ džínové kousky ale nabízí například i cenově dostupnější Desigual. Jejich trenčkot s efektem džínové bundy je rozhodně zajímavým kouskem do podzimního šatníku.

Patchwork

Trendy jsou i kousky, které vypadají jako pečlivě poskládané z několika starých látek. Pokud vás baví představa džínů nebo džínové bundy s patchworkovým efektem, níže vám poradíme, kde hledat. Trend odstartovala značka Chloé, která módní svět pobláznila svou podzimní bohémskou kolekcí.

Extra tmavý denim

Návrháři nám servírují i tmavý odstín džínoviny, který má schopnost působit více uhlazeně a sofistikovaně. A dvojnásob to platí v případě, že si pořídíte set džínů a topu s efektním zipem. Na přehlídce tuhle dvojku ukázala značka Carolina Herrera, podobné kousky ale už dnes prodává řetězec Zara.

Maxisukně

Zapomenout nesmíme ani na sukně, kterým budou opět dominovat maxi délky. Pokud jste dlouhou džínovou sukni ukořistily už na jaře, jste o krok napřed. Na podzim k ní bez obav přidejte kotníkové boty nebo kozačky a prostřídejte košili s rolákem nebo oblíbeným svetrem.

Anketa

Jste tým volné džíny, nebo slimky?
Volné! Ještě mě neomrzely
26,4 %
Slimky! Jsou lichotivější
62,1 %
Miluji je rovným dílem
11,5 %
Celkem hlasovalo 2880 čtenářů.

Načítám