Hlavní obsah

Boho-chic je zpátky! Styl, který milovala Sienna Miller i Olsenky, ovládl podzimní trendy

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Boho-chic je zpátky, a to v ještě lepší formě než kdysi. Podzimní supertrend má na svědomí návrhářka značky Chloé, Chemena Kamali, která svou kolekci postavila na zmodernizovaných prvcích 70. let. Mileniálům ale tenhle styl připomene i období kolem roku 2005, kdy byly našimi ikonami Sienna Miller nebo sestry Olsenovy.

Článek

K bohémskému stylu v poslední době odkazovala řada módních domů, byla to ale značka Chloé, která tento trend dokázala opravdu přivést k životu. Až budete v obchodech míjet lehké halenky nebo maxišaty s volánky, budete vědět, kdo je za tuhle módu zodpovědný.

Trend, který milovala Sienna Miller

Boho-chic je styl, který čerpá z představy svobodného bohémského života a je neodmyslitelně spjatý s érou hippie. V novém tisíciletí zažil obrovský boom kolem roku 2005, kdy se do módy dostaly prvky z 60. a především pak 70. let. Jeho velkou fanynkou byla tehdejší „It girl“ Sienna Miller, Kate Moss, nebo Mary-Kate a Ashley Olsenovy. Klíčovými módními kousky byly rozevláté potištěné šaty, lehké halenky, vesty všeho druhu, semišové boty a klobouky nebo čelenky. A samozřejmě džíny, které ale zůstávaly po vzoru tehdejších trendů úzké a položené nízko na bocích.

Kolekce Chloé a nový boho-chic

Současné době odpovídá i nové pojetí boho-chic stylu. Návrhářka Chemena Kamali, která se svou debutovou kolekcí pro Chloé (Sienna Miller mimochodem seděla v první řadě) způsobila senzaci. Například se úplně vyhnula obligátním potiskům a nechala raději mluvit materiály, střihy a barvy, které byly převážně pudrové a tlumené. Zajímavým prvkem byly i moderně pojaté lakované peleríny nebo kožené bundy s třásněmi, které neměly očekávanou semišovou úpravu. Nejvýraznějšími prvky kolekce byly krajkové a volánkové maxišaty, které si hrály s momentálně tolik oblíbenou průhledností.

Svůdnost, síla a nenucenost

Chemena Kamali se jako kreativní ředitelka značky Chloé představila poprvé, s módním domem ji ale pojí dlouhá historie. Začínala jako stážistka před dvaceti lety a potkala se tu s návrhářkami Phoebe Philo nebo Clare Waight Keller.

Do nové podzimní kolekce pak promítla prvky, které do Chloé kdysi obtiskl návrhář Karl Lagerfeld. „Kolekce se vrací k éře pozdních 70. let, se kterou se cítím opravdu spjatá. Tehdejší doba byla o přirozené ženskosti. O svůdnosti, síle, svobodě a nenucenosti,“ vyprávěla v rozhovoru pro Vogue Chemena Kamali a dodala, že ačkoli miluje sílu nostalgie, zůstává v současnosti a přemýšlí nad tím, co ženy chtějí nosit dnes.

A ve svém úsudku se evidentně nespletla – její kolekce byla na podzimních týdnech módy jednou z nejpopulárnějších a kousky, inspirované její prací, okamžitě přepracovaly módní řetězce.

18 boho kousků do vašeho šatníku

Líbí se vám kolekce značky Chloé, ale nemůžete si dovolit dát pětimístné nebo šestimístné částky (dlouhé šaty z hedvábného mušelínu stojí téměř 120 000 korun) za jediný kousek? Porozhlédněte se po obchodech a najděte si jejich cenově dostupnou alternativu. Kolekcí Chemeny Kamali se velmi silně inspirovalo Mango (jejich kolekce Bohemian Muse byla plná kousků ve stylu Chloé), boho-chic ale do své nové kolekce promítl i řetězec H&M nebo Reserved.

A co do šatníku přidat jako první? Pokud si netroufáte na odvážné poloprůsvitné šaty, pořiďte si džíny s mírně rozšířenými nohavicemi a k nim lehkou, volánky zdobenou halenku. A přidat můžete i doplněk v podobě pásku, slunečních brýlí nebo kozaček.

Načítám