Hlavní obsah

Módní hit 80. let slaví velký návrat! Balonové sukně koupíte i za pár korun ve slevách

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Objem dělá dojem. Znovu. Mezi současné trendy se vmísily balonové sukně a šaty, které umí do šatníku vnést prvek hravosti. A pokud se ptáte, jestli má do nich smysl investovat na sklonku prázdnin, pak ano, má. Tahle módní bublina totiž jen tak nesplaskne.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nadýchané sukně sice nejsou kouskem, který by se dal doporučit plošně, pokud se ale nebojíte dramatických siluet a extra objemu, jděte do nich. V obchodech najdete spoustu vydařených kousků a část z nich už je ve slevách, takže si můžete rozšířit šatník i za cenu nižší, než je jeden lístek do kina.

Kde se balonové sukně vzaly?

Balonové střihy samozřejmě nejsou na módním vrcholu poprvé. Návrháři s nimi experimentovali už v poválečných 50. letech, kdy začala nad praktickou stránkou znovu převažovat estetika. S objemem sukně si tehdy pohrával španělský návrhář Cristóbal Balenciaga, který „nenafoukl“ jen šaty, ale i kabátky, a také Yves Saint Laurent, jenž se po smrti Christiana Diora v roce 1957 stal hlavním návrhářem značky. S balonovou siluetou experimentovala i popularizátorka minisukní Mary Quant, během 60. let je ale nahradily kratší áčkové střihy.

Trend se vrátil do hry v maximalistických 80. letech a vrchol zažil i kolem roku 2010, kdy se nosily šaty s bublinovým, podebraným lemem. Že se blíží současný comeback, naznačovaly už přehlídky pro podzim/zimu 2023, největší boom ale přišel až s letošním jarem/létem a přehlídkami Miu Miu, Altuzarra nebo Bally. Nadýchané sukně se navíc propsaly i do kolekcí pro nadcházející podzim, takže se s nimi jen tak nerozloučíme.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1959 a šaty s balonovou sukní, kterou pro značku Dior navrhl Yves Saint LaurentFoto: Profimedia.cz

Jak si s nimi poradit v praxi?

Balonové sukně jsou módním protipólem přísných pouzdrovek a rozhodně nejde o kousek, který by patřil jen na přehlídková mola. Společným jmenovatelem trendy sukní i šatů jsou zakulacené tvary a samozřejmě objem, jednotlivé kousky se ale od sebe střihově liší. Ze své podstaty vyloženě prospívají drobnějším ženám, pokud vás ale tahle silueta láká, rozhodně ji minimálně zkuste.

A jak tento trend pojmout? Nejjednodušším způsobem je sáhnout po šatech s nadýchanou sukní, které najdete v různých délkách (nejčastější variantou je ta mini). Slušet jim budou nízké sandálky, pantoflíčky, ale i balerínky, které můžete volit klidně podle posledních trendů síťované.

Pokud se rozhodnete pro variantu sukně, nezapomeňte ji vyvážit vrškem, který je na rozdíl od ní více na tělo. Může to být basic tílko, body, ale v případě krátkých sukní i delší sako, podložené jednoduchým, dovnitř zastrčeným topem. Pakliže jste odhodlané nosit balonovou sukni i během podzimu, přidejte upnutý rolák, objemnější svetr do pasu (v kombinaci s mini délkou) nebo přes vršek přehoďte oblíbenou koženou bundu.

Načítám