Hlavní obsah

5 nejmódnějších barev jara. Od odstínu pistáciové zmrzliny až po skoro žlutou

Foto: Gettyimages.com, Profimedia.cz

Foto: Gettyimages.com, Profimedia.cz

Ačkoli se oficiální barvou roku stala broskvová, paleta módních návrhářů je mnohem pestřejší. A vy se jí můžete inspirovat. Které odstíny se nejčastěji opakovaly na přehlídkách pro jaro/léto?

Článek

Pokud vás za srdce nechytil odstín Peach Fuzz, jejž Pantone Color Institute vyhlásil barvou roku 2024, možná vám do oka (a třeba i šatníku) padne některý z odstínů, které dominovaly týdnům módy. Zatímco se barva roku vybírá strategicky a bere ohled i na momentální náladu ve světě (broskvová nám má do života vnést harmonii), návrháři tak pragmatičtí nejsou. Do svých kolekcí vnášejí celou řadu různých odstínů, a ačkoli asi neexistuje takový, který by se na přehlídkách neobjevil, každá sezona má své vítěze. Které barvy platí momentálně za ty nejmódnější?

Pistáciová zmrzlina

S kvalitní pistáciovou zmrzlinou se do tohoto odstínu asi netrefíte, pokud si ale představíte obarvený, jasně zelený kopeček, jste tam. Výrazná pistáciová bodovala na přehlídce značky Versace, na týdnech módy ale byla viděna i v jemnějším, tlumenějším tónu. S odstíny zelené nicméně letos obecně chybu neuděláte a to ani se žlutozeleným neonem, který ovládl kolekci značky Gucci.

Lila

Pokud fandíte pastelovým barvám, zkuste lila odstín s růžovým nádechem. Tahle krásná barva se prolínala jarní kolekcí návrhářky Caroliny Herrery a najít se dá i v nabídce cenově dostupných řetězců. Snadno se dá kombinovat se světlými odstíny, a pokud jste odvážné, klidně k ní přimíchejte ještě jeden pastel.

Skoro žlutá

Místo podzimní máslové žluté je tu barva, která se skutečnému máslu ještě více podobá. Tenhle odstín by se dal trefně nazvat jako skoro žlutá a jde o barvu, která na cestu od bílé ke žluté teprve vyrazila. Její výhodou je, že se velmi snadno kombinuje (zacházet s ní můžete podobně jako s teplejší krémovou) a na rozdíl od výraznější žluté se snese i s kontrastní černou.

Ocelově šedá

Můžete namítnout, že šedé jsme si v zimě užily dost, tahle varianta je ovšem trochu jiná. Neokoukanou ocelově šedou do své kolekce přidala značka Fendi, která nám současně dokázala, jak dobře tenhle odstín funguje s výraznějšími barvami. K čistým šedým šatům můžete přidat například neonově žlutou kabelku nebo sandálky v syté oranžové.

Pastelově modrá

Populární pastelkou bude i studená modrá, která se dobře mixuje nejen se světlými odstíny, ale jak ukázala značka Proenza Schouler, i s černou. Pokud vás modrá baví spíše v sytější podobě, porozhlédněte se po výrazné kobaltové, které bylo na jarních přehlídkách také dostatek.

Načítám