Hlavní obsah

Co se (ne)vyplatí kupovat ve slevách? Držte se tipů stylistky a dejte přednost klasice před trendy

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Nápis jako „slevy až 70 %“ umí spolehlivě zrychlit tep a než se nadějete, odcházíte z obchodu s taškou věcí, které ve finále ani neunosíte. Je vám tenhle scénář povědomý? Zapracujte na své nákupní strategii a zjistěte, co se ve slevách (ne)vyplatí pořizovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sezonní výprodeje umí být extrémně lákavé a častokrát jim propadnou i ženy, které za normálních okolností zvažují každý nákup. Jakmile ale mají v ruce oblečení, které je jen za půlku, obvyklá ostražitost je tatam. „Všechny ty slevy strhávají k impulzivnímu a nepromyšlenému utrácení za zdánlivě levné zbytečnosti,“ potvrzuje stylistka Irena Vokrojová, která se s podobnými příběhy setkává dnes a denně. Čeho se doporučuje vyvarovat a na které kousky se naopak vyplatí cílit?

Nenechte se strhnout cenou

„Pravidlem číslo jedna je nekupovat nic, co byste si beze slevy nepořídily,“ říká stylistka. Ačkoli je představa ušetřených peněz lákavá, buďte stejně náročné jako obvykle. Výhodná cena by neměla být argumentem ke koupi, a pokud máte ohledně kousku jakékoli pochybnosti, vraťte ho na místo. Ano, i ty krásné boty, které tlačí jen trochu a určitě povolí…

Zaměřte se na kvalitu

Neslevujte ze svých nároků a vždy si zjistěte, za jaký materiál vlastně své peníze utrácíte. Vnímejte výprodeje jako skvělou příležitost, jak si pořídit kvalitní bavlněné tričko, košili, ale klidně i kousek z hedvábí nebo třeba kašmíru, který je najednou mnohem dostupnější. „Porozhlédnout se můžete i po dražších značkách, které si za běžných okolností nemůžete dovolit,“ doporučuje stylistka s tím, že za cenu, za kterou nakupujete obvykle, máte najednou šanci získat kvalitnější a propracovanější kousky. Cílit se vyplatí také na kožené kabelky a boty, u nichž bývá úspora opravdu znatelná.

Držte se svého stylu

Než se necháte zlákat supervýhodným kouskem, zamyslete se, jestli se bude opravdu hodit do vašeho šatníku. Dobrým testem je módní vizualizace – dokážete si představit alespoň tři konkrétní kousky, ke kterým budete danou věc nosit? Pokud je vaše odpověď záporná (a nejde například o večerní šaty), zvažte, jestli jste nesáhly úplně mimo svůj styl. S jeho definicí a ujasněním vám pak může pomoci metoda tří slov.

Foto: Valentina Frugiuele, Gettyimages.com

Opravdu se ten extra výhodný kousek hodí do vašeho šatníku? Než s ním poběžíte k pokladně, vyjmenujte si pro sebe tři věci, ke kterým ho budete moci nosit Foto: Valentina Frugiuele, Gettyimages.com

Nákup trendů pečlivě zvažte

Stylistka Irena Vokrojová doporučuje cílit především na nadčasové oblečení, které ve vašem šatníku chybí nebo potřebuje obměnit, a varuje naopak před nákupem sezonních trendů. „Rychlým trendům bych pozornost nevěnovala už jen proto, že jsou v období výprodejů v podstatě na ústupu a v další sezoně už je dost možná nevynesete,“ upozorňuje.

Sluneční brýle na konci léta? Ano!

Ačkoli se nevyplatí pořizovat sezonní trendy s nejasnou budoucností, rozhodně to neznamená, že byste si na konci léta neměly pořizovat plavky, lněné šaty nebo třeba kvalitní sluneční brýle. Naopak. V tenhle moment můžete letní kousky nakoupit opravdu maximálně výhodně, jen si musíte být stoprocentně jisté, že jde o něco, co zapadne do vašeho šatníku a neomrzí vás hned příští rok.

Plánujte dopředu

Večírky, divadla, plesy… Výprodeje nabízejí také skvělou příležitost, jak si včas a výhodně dokoupit kousky, které nenosíte na denní bázi. Vyhnete se panickým nákupům na poslední chvíli a ještě ušetříte. Pokud jste rozené plánovačky, nahlédněte do svého diáře nebo se zamyslete nad tím, jestli nebudete v nadcházejících měsících potřebovat kousek pro nějakou speciální příležitost.

Slevy si užijete i online

Nezapomeňte, že výprodeje neprobíhají jen v kamenných obchodech, ale i na e-shopech. Pokud proto běžně nakupujete online, nezapomeňte si proklikat oblíbené značky. Výhodou je, že zboží koupené online jde do 14 dnů od převzetí vrátit bez udání důvodu (možné e-shopy mají tuto dobu ještě delší), zatímco v případě kamenných obchodů jde o vůli prodejce, kterou zákon nijak neupravuje. A ačkoli většina módních řetězců výměnu zboží nabízí, na slevy se nutně vztahovat nemusí.

Načítám