Hlavní obsah

Nová sezona je tu a s ní i čas na třídění šatníku! Držte se tipů stylistky a buďte nekompromisní

Foto: Tiana Meteleva, Gettyimages.com

Foto: Tiana Meteleva, Gettyimages.com

Loučení s letními kousky se nevyplatí uspěchat. Nespokojte se s tím, že místo šatů na ramínka jen zavěsíte do skříně saka, ale využijte nástup nové sezony k důkladnému protřídění šatníku. Těch pár hodin, které tomu obětujete, se rozhodně zúročí. Vyhnete se módním krizovkám a po ruce budete mít jen oblečení, jež skutečně nosíte.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Start nové sezony je skvělou příležitostí k revizi. „Pro dlouhodobě fungující šatník je správná organizace klíčová,“ potvrzuje stylistka Irena Vokrojová s tím, že byste ho měly pravidelně třídit alespoň dvakrát ročně. „Ideální je samozřejmě vždy konec sezony, která se v módě dělí na jaro/léto a podzim/zimu,“ doplňuje. Ten nejlepší čas na organizaci šatníku je teď, na přelomu léta a podzimu, druhé kolo byste si pak měly dát zkraje příštího jara.

Jdete do toho s námi? Až se odhodláte k výměně letních kousků za ty podzimní, dejte si načas a využijte tipy stylistky.

Nechte se inspirovat

Osobní styl se v průběhu let vyvíjí, před samotným dnem D se proto zamyslete, co vás v módě těší. „Pokud to neděláte průběžně, doporučuji se alespoň několik dní předem hlouběji zamyslet nad tím, co se vám líbí. Nápomocný může být mood board neboli taková módní nástěnka vašeho budoucího já. Pro kreativce může vypadat tak, že si třeba vystříháte fotky z módních časopisů a nalepíte si je do sešitu, ale bohatě postačí, když si v telefonu uděláte složku, do které si budete módní inspirace ukládat. Pokud vaše představa alespoň trochu odpovídá vaší aktuální módní sbírce, super! V opačném případě vás to navede na kousky, které vám v šatníku stále chybí,“ vysvětluje stylistka.

Nejste si jisté vaším osobním stylem? Zkuste metodu tří slov.

Foto: Tatiana Meteleva, Gettyimages.com

Inspirativní fotky si můžete ukládat do telefonu - díky nim se vám později podaří vystavět módní wish listFoto: Tatiana Meteleva, Gettyimages.com

Vyhraďte si dostatek času

Třídit šatník ve spěchu nemá smysl. Jeho organizaci si proto dopředu naplánujte a udělejte si pár hodin pro sebe, kdy vás nebude nikdo rušit. Stylistka doporučuje minimálně tři až čtyři hodiny, a pokud vám to přijde moc, připomeneme, že projít byste neměly jen oblečení, ale i doplňky a boty.

Nachystejte pytle

Pokud si nepamatujete, kdy naposledy jste šatník třídily, dejte na doporučení stylistky a nachystejte si pevné odpadkové pytle, do kterých můžete vyřazené kousky uložit. Potřebovat přitom budete minimálně dva – jeden na oblečení, jež už je na odpis, a druhý na zachovalé kousky, které má ještě smysl poslat dál.

Kamarádku domů nezvěte

Jestliže nevyužíváte služby stylistky, která vám může poradit s tím, co byste měly vyřadit nebo naopak doplnit, pusťte se do třídění šatníku samy. Kamarádku do toho raději nezapojujte. Ačkoli může čas po jejím boku plynout příjemněji, její názory vás chtě nechtě ovlivní. A organizujete šatník, ve kterém se budete dobře cítit vy, ne někdo jiný.

A jde se třídit!

Řiďte se danou sezonou a ryze letní kousky, které v následujících měsících neunosíte, dejte bokem nebo do úložných krabic (vždy vyprané nebo vyčištěné). Do šatníku naopak vraťte teplejší kousky, které si přes léto užívaly volna.

Ze skříně také nekompromisně odstraňte všechno, co už vám neslouží. Projděte kus po kusu nebo ještě lépe začněte tím, že obsah šatníku vyndáte ven a zpátky budete vracet jen kousky, bez kterých si neumíte představit budoucnost. „Pokuste se nelpět na obnošených nebo nefunkčních kusech, o nichž nevíte, kdy jste je měly na sobě naposledy,“ upozorňuje Irena Vokrojová.

Foto: Tatiana Meteleva, Gettyimages.com

Projít byste neměly jen oblečení, ale i doplňky a boty Foto: Tatiana Meteleva, Gettyimages.com

Pište si poznámky

Ke třídění šatníku si připravte i poznámkový blok a zapište si všechno, co vám chybí. „Existuje řada základních kousků, jako je tělové spodní prádlo nebo bílá trička, jež jsou sice nadčasové, ale současně je není možné udržet ve stoprocentní kondici dlouho a je potřeba je čas od času obměnit,“ připomíná Irena Vokrojová. Máte-li v ruce oblíbený kousek, který už má nejlepší roky za sebou, zapište si ho na nákupní seznam a dejte do připraveného pytle. Je to lepší než budovat nekonečnou sbírku unavených „triček na doma“.

Na stejný seznam pak můžete dopsat i položky, které vám padly do oka při brouzdání módním světem. „Nebojte se přitom začlenit i něco málo z nadcházejících trendů,“ říká stylistka. Podle jejích zkušeností podobné seznamy snižují riziko impulsivního utrácení peněz. Až vyrazíte do obchodu, budete mít lepší přehled o tom, co vám reálně chybí, a vaše nákupy budou více promyšlené.

Kam s oblečením, které nechcete?

Vyřazené oblečení roztřiďte na dvě hromádky. „Poškozené a zašlé věci dejte do pytlů a odneste do kontejnerů na textilní odpad. Na další hromadu pak dejte oblečení, které je ještě využitelné – můžete ho přeprodat, rozhodit mezi kamarádky nebo věnovat některé z charitativních organizací,“ radí stylistka. V Praze můžete využít třeba nadační fond Šatník. Stylistka přitom zdůrazňuje, abyste přesně naplánovaly, kdy a kam oblečení půjde: „Cílem je, aby vše vyřazené co nejdříve zmizelo z domu.“

Načítám