Hlavní obsah

Trendy se neřídím, sama je vytvářím, říká módní návrhářka Jitka Klett. Nahlédněte do jejího šatníku

Foto: Eva Rubínová

Foto: Eva Rubínová

Její jméno znají módní nadšenci po celém světě. Návrhářka Jitka Klett kromě modelů na velké módní přehlídky šije i oblečení na zakázku. „Apeluji na všechny ženy, aby se nebály vzorů a barev,“ tvrdí a podle toho se i obléká. Prohlédněte si outfity, které si uznávaná návrhářka běžně obléká.

Článek

Na focení šatníku světově uznávané módní návrhářky Jitky Klett, jež je držitelkou prestižního ocenění Premio Europeo St. Oscar della Moda za dlouholetý přínos v módním odvětví a v osmadvaceti zemích světa měla více než 100 módních přehlídek, jsme vyrazili k ní do ateliéru, který se nachází na pražských Vinohradech. Už při vstupu do vily se tam cítíte jako v pohádce a přesně takový je záměr. „Když za mnou klientka přijde, chci, aby si připadala dobře a uvolnila se. Jedině tak se mi otevře a já jí podle toho můžu něco navrhnout,“ popisuje. Jitka přitom není „kovářova kobyla“, sama se tím, co radí svým zákaznicím, řídí.

Její oblečení si může dovolit téměř každý

Není překvapení, že Jitčin šatník je složený hlavně z jejích vlastních modelů. „Spousta žen se domnívá, že mé oblečení je nedosažitelné, přitom tomu tak není. Mám kolekci Ready to wear, kde jsou oděvy na běžné nošení a dovolit si je může téměř každý. Cena se ale pochopitelně odvíjí od materiálů a ty chci mít ty nejkvalitnější. Jedná se ale o oblečení, které vám vydrží věky,“ říká a dodává, že je jednou z žen, jež se nemusí řídit trendy, protože má sama velkou zásluhu na jejich tvoření. „Má profese není o tom, že bych sledovala trendy jiných designérů, spíš se zaměřuji na trendy ve vývoji – od materiálů až po technologie,“ tvrdí Jitka.

České ženy jsou příliš konzervativní

Kromě toho, že Jitka pořádá obrovské módní přehlídky, na kterých nechybí ty největší hvězdy, šije i zákaznicím na míru. „Dovoluji si tvrdit, že alespoň jednou za život by si žena měla dovolit nechat si ušít něco na míru, co jí bude dokonale sedět a podtrhne její osobnost.“ Nejdůležitější je pro ni, aby její klientka vybočila z davu a trochu se změnil její náhled na módu. V tomto ohledu se snaží cíleně šířit osvětu. „Mnoho českých žen není připraveno nosit vzory nebo se něčím odlišovat. Touží po neutrálnosti a jednoduchosti. Je to škoda. Tyto hranice se snažíme posouvat. Schválně používám množné číslo, protože nás, designérů, kteří máme stejný cíl, je stále víc.“

Materiál je základ

Oblečení nakupuje Jitka Klett i u jiných návrhářů, většinou od lokálních designérů na svých cestách v zahraničích. Podle čeho si jednotlivé kousky vybírá? „Osobně si potrpím hlavně na kvalitní materiály. To je pro mě nejpodstatnější. Převážně nosí věci z hedvábí, které je krásně lehké a příjemné. Když přijde chladnější počasí, přichází na řadu kůže a bavlna. V zimě je to pak můj oblíbený kašmír a vlna,“ tvrdí.

Doplňky z celého světa

Jitka si zakládá na doplňcích, jako jsou boty, kabelky a šperky. „Nedám dopustit na boty, těch mám hodně. Pak je pro mě klíčové kvalitní spodní prádlo a samozřejmě kabelka. Ta musí být lehká, protože jsem praktická žena a musím za den stihnout spoustu věcí. Nemůžu se ještě tahat s těžkou kabelkou.“ K tomu nesmí pochopitelně chybět ani šperky. „Ty nejdražší mám z různých spoluprací, ale jinak nakupuju to, co se mi líbí. Některé doplňky mám i ze starožitnictví. Hodně jich nakupuji, když cestuji, a vždy volím lokální designéry, které se snažím podporovat.“ Každé ženě by Jitka doporučila mít doma perly, jež se dají kombinovat se vším.

Místo tenisek podpatky? Rozhodně!

Vzhledem k tomu, že Jitčina kolekce je zaměřena zejména na eleganci, není překvapením, že nošení tenisek a batůžků nepodporuje. „V Česku máme největší problém v tom, že po čtyřicítce odhodíme podpatky, nasadíme batůžky a úplně změníme styl. Opravdu si nemyslím, že to prospívá ženskosti a eleganci, i když je to samozřejmě pohodlnější.“ Sama se ale sportovní módě úplně nevyhýbá, jen ji pojímá po svém. „Samozřejmě mám doma i džíny. Naštěstí jsou pryč doby, kdy se jednalo jen o neforemný těžký materiál. Když k němu žena přidá hedvábnou halenku, sako a podpatky, vytvoří krásný outfit.“

Načítám