Hlavní obsah

Chodit po světě v teplákovce? Začali s tím Rusové a covid to zpečetil. Tepláky patří na hřiště!

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Také jste si všimli, že v posledních letech potkáváte na ulici stále víc lidí v teplácích? Miluje je mládež i dospělí. Ale patří tento oděv na běžné chození do města, nebo dokonce do společnosti? Podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka nejsou tepláky trend, ale slepá ulička v odívání. Jak to vidíte vy?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tepláky si mnozí zamilovali během covidu a velká láska je neopouští ani čtyři roky poté. Kalhoty i celé stylové soupravy z teplákoviny představují pohodlný módní trend a někdo v nich vyráží nejen do tělocvičny či na procházku do lesa, ale také do města, a občas dokonce i do kanceláře. Je to sice velice pohodlné, přesto je vždy šikovné posoudit příležitost, kam si je obléknete. Jinak se totiž může stát, že se „vaše pohodlí“ vetře i tam, kde je to silně nevhodné.

Tepláky? Důkaz módní bezradnosti

„Už Karl Lagerfeld říkával, že když si oblékneš tepláky, je zřejmé, že máš se životem nějaký problém,“ říká odborník na etiketu Ladislav Špaček a dodává, že tepláky svědčí o bezradnosti, co si obléct. Podle něj neobstojí ani výmluva na pohodlí: „Je spousta kalhot volnějšího střihu, a dokonce z lehčích materiálů, lepších barev a vzorů.“

Do Evropy je zavlekli Rusové

„Když mohli Rusové po rozpadu Sovětského svazu za Gorbačova začít cestovat, vyráželi na své cesty v teplácích. Zaplavili i vyhlášená letoviska, jako francouzskou Riviéru, a protože oplývali nevyčerpatelným rozpočtem, museli se k nim hoteliéři a restauratéři chovat s úctou, i když si o jejich kultuře odívání mysleli své,“ vysvětluje odborník a dodává, že úpletové soupravy z teplákoviny pak začaly vyrábět i světové módní domy.

Foto: masterpiece creator, Shutterstock.com

Tepláky patří podle Ladislava Špačka do fitka či na hřiště, nikoliv do městaFoto: masterpiece creator, Shutterstock.com

Tepláky od Diora jsou stále tepláky…

Ladislav Špaček má v případě nošení tepláků naprosto jasno: „Tepláky – byť značkové třeba od Diora – jsou stále tepláky. Jejich prostředím je fitko, sportoviště, případně víkendové lenošení na chalupě (pokud to manželka skousne). Na veřejnosti nemají co dělat.“ Odborník na etiketu zároveň přiznává, že sám tepláky nikdy nevlastnil. „Možná jako sedmiletý kluk, to už si nepamatuji, ale vědomě, co si vybavuji, tak ne. Vlastně – proč bych je nosil? Tepláky jsou sportovní úbor a já jsem nikdy nesportoval,“ uvádí Ladislav Špaček.

Škola je pro děti práce

Móda malých školáků se z hlediska vzhledu i různých příležitostí sjednocuje a oděv na hřiště se mnohdy výrazně neliší od oděvu na vyučování. Děti stále častěji chodí do školy v teplácích, protože jsou zkrátka pohodlné. Jenže to je podle Ladislava Špačka špatně: „Škola je pro děti práce, ne trávení volného času. Dospělí také nechodí do kanceláře v teplácích.“

Dávat dětem tepláky do školy je velká chyba! „Ničíme tím jejich vkus a učíme je lenosti v oblékání, což se jim pak v životě může vymstít,“ varuje Ladislav Špaček. A proti jsou mnohdy i učitelé, kteří zastávají názor, že tepláky mají své místo v hodině tělesné výchovy, ale nikoliv jako každodenní outfit.

Tepláky jako outfit do práce?

Pokud nepracujete třeba ve skladu, kde nošení tepláků asi nebude úplně velký „společenský“ prohřešek, pak na na tento outfit do zaměstnání raději zapomeňte. Tepláky, mikina a k tomu kecky? To opravdu není vhodný model, zvlášť pokud pracujete s lidmi, případně se setkáváte s klienty. Teplákovina je materiál, který vám kariéru ani nenastartuje, ani neposune. A pokud potřebujete „oděv do práce“, pak je tu vhodné pracovní oblečení, které je funkční, pohodlné, má ochranné prvky, a navíc je zcela přijatelné i přiměřené situaci.

Anketa

Co si myslíte o teplákové módě?
Nesnáším to. Tepláky patří jednoznačně jen na sport nebo do přírody.
80,3 %
Nosím tepláky i do města. Líbí se mi, když jsou moderní a nejsou vytahané.
13,1 %
Je mi to jedno, nemám na to názor.
6,6 %
Celkem hlasovalo 2269 čtenářů.

Načítám