Hlavní obsah

Džínové sukně podle typu postavy: Střihy, které fungují i se silnějšími stehny nebo bříškem

Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pokud už vám v šatníku visí ta pravá, nezbývá než gratulovat. Jestli ale zkoušíte jednu džínovou sukni za druhou a pořád to není ono, nejspíš saháte po střizích, které příliš neprospívají vaší postavě. A to se dá jednoduše napravit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebojte, není to ve vás. Pokud se vám nedaří objevit džínovou sukni, která by vám opravdu dobře padla, není to proto, že byste měly úplně nemožnou postavu, jíž tenhle kousek nesvědčí. Nejspíš jste jen neobjevily správný střih, který by vaší siluetě prospěl. A s tím vám poradíme.

Ačkoli je každá postava úplně jiná, existuje několik základních kategorií, které se dají rozřadit podle tělesných proporcí. A ty mají samozřejmě své střihy, jež vás, bez ohledu na konkrétní konfekční velikost, navedou na správnou módní cestu. Pokud si nejste jisté, do které kategorie spadáte, otestujte se!

Přesýpací hodiny

Souměrné přesýpačky bez větších disproporcí jsou na oblékání nejsnadnější a rozumí si s nejširším spektrem střihů a délek. Pokud bychom vám ale přece měli něco poradit, využijte faktu, že máte útlý pas, a vybírejte modely, které mu dají vyniknout. Důležité je samozřejmě také chytře zvolit vršek, který do sukně zakasáte. Chcete-li postavu opticky protáhnout, můžete vsadit na zavinovací střih tvořící rozparek, který najdete níže. Pokud máte boky širší, než byste si přály, dejte přednost pouzdrovým a rovným střihům před těmi výrazněji rozšířenými.

Hruška

Pokud máte postavu ve tvaru hrušky, tedy se silnějšími boky, stehny a pozadím, vsaďte na sukně kopírující postavu. Devízou hrušek je poměrně bezproblémový střed těla, což jde skvěle dohromady také s klasickými pouzdrovými střihy, které ještě lépe fungují za předpokladu, že je doplňuje rozparek. Co se týče vršků, jděte na to podobně jako majitelky přesýpaček a zakasávejte je dovnitř, případně volte kratší topy končící v pase. Myslete také na to, že svou roli sehrává i materiál sukně – vaší siluetě prospěje alespoň trochu elastický denim, který obejme křivky.

Jablko

Silnější střed těla vyvážený štíhlejšími nohami. Patříte-li do kategorie jablko, zásobujte se kratšími sukněmi, ve kterých prodáte své nohy. Co se týče konkrétního střihu, nejlépe funguje mírné áčko, velmi důležité je ale také to, jak vám sukně sedí v pase. Největší chybou je v tomto případě pořizovat modely, které jsou na tělo a problematický střed těla svírají, nebojte se proto do kabinky brát i o číslo větší kousek s trošičkou vůle. Lichotivější jsou ve vašem případě také pevnější sukně, které více drží tvar.

Obrácený trojúhelník

Širší ramena, celkově mohutnější trup, ale rovný pas, boky a štíhlejší nohy. Silueta obráceného trojúhelníku má bezproblémovou spodní polovinu těla, vyzbrojit se ale můžete střihem, který vykompenzuje širší vršek. Jak na to? Dejte přednost kratším sukním, ideálně ve tvaru písmene A, které postavu proporčně vyrovná, a pokud chcete delší kousek, zkuste vsadit na model s rozparkem.

Obdélník

Obdélník odkazuje na postavu bez výrazných křivek, se kterou se ale dá poměrně snadno pracovat. Při výběru džínové sukně myslete na to, že potřebujete kousek, který postavu dotvaruje, ať už je to áčko, zavinovací střih, ale třeba i efektní kapsy, knoflíky nebo volány u měkčích variant. Své ale mimochodem udělá i klasická pouzdrová sukně s vyšším pasem, pokud ho opět ničím nepřekryjete.

Načítám