Hlavní obsah

Draze vypadající šatník i s omezeným rozpočtem? Následujte trend quiet luxury, styl bohatých lidí

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

I s omezeným rozpočtem se dá seskládat šatník, který bude působit kvalitně a luxusně. Cesta k němu je přitom mnohem jednodušší, než byste možná řekly. Stačí se držet následujících deseti tipů.

Článek

Prozradíme vám tajemství – k tomu, abyste vypadaly sofistikovaně a luxusně, nepotřebujete vybílit bankovní konto. Když budete vědět, do kterých kousků investovat, kde naopak můžete ušetřit a na co si dát pozor, budete se těšit pověsti stylové ženy, která vypadá za každých okolností skvěle.

1. Držte se konceptu diskrétního luxusu

Pokud si chcete vybudovat módní sbírku, která působí draze, zaměřte se na nadčasové kousky a nasajte trend „quiet luxury“ neboli tichého či diskrétního luxusu. Právě ten odráží styl velmi bohatých lidí, kteří obvykle nedávají na odiv loga a drží se jednoduchých, ale dokonale střižených kousků. Luxusně bude vždy vypadat dobře padnoucí sako, kalhotový kostým, kvalitní košile, ale klidně i klasické tmavší džíny.

2. Nepodceňujte kvalitu oblečení

Kvalita a složení materiálu je důležitější, než si nejspíš připouštíte a řešit byste ho měly i v případě, že nemáte rozpočet na čisté hedvábí nebo kašmír. „Shrnula bych to radou, abyste si kupovaly co možná nejkvalitnější materiály, které si můžete dovolit,“ říká stylistka Nikola Marková s tím, že byste měly preferovat přírodní materiály. Důležité je ale také jejich provedení – kvalitní triko s vyšší gramáží bavlny bude vždy vypadat lépe než to slabé, které to navíc po pár vypráních vzdá.

3. Preferujte neutrální barvy

Jakkoli vás nechceme odrazovat od nošení barev, pravdou je, že výrazné odstíny spíše prozradí nepříliš kvalitní materiál a zpracování daného kousku. Pokud máte omezený rozpočet, dejte přednost neutrálním barvám a odstínům. A vyzkoušejte také tip stylistky Nikoly Markové, podle které vypadá luxusně monochromatický look, tedy oblečení v jedné barvě.

PS: Podobně fungují i potisky, které v nekvalitním provedení opět neohromí.

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Pokud máte na oblečení nižší rozpočet, držte se jednodušších kousků, které neprozradí jejich pořizovací cenuFoto: Christian Vierig, Gettyimages.com

4. Investujte do kabelek a bot

Jakkoli se můžete dobře obléknout i v řetězcích, kabelka a boty jsou místem, kde se nižší kvalita schová jen stěží. Jasně, nemusíte si kupovat značkové kabelky s pětimístnou cenovkou, připlatit si za kůži se ale vyplatí. „Rozhodně je lepší upřednostnit kvalitu nad kvantitou,“ připomíná stylistka Nikola Marková s tím, že to samé platí pro boty, které by měly být nejen z kvalitního materiálu, ale především také předpisově čisté.

5. Pořiďte si kvalitní sluneční brýle

Kromě kabelek a bot se vyplatí investovat také do značkových slunečních brýlí, které vylepší sebejednodušší outfit. Pokud na nich chcete ušetřit, načasujte si jejich výběr na konec sezony, kdy je spousta modelů i za polovinu původní ceny.

6. Bižuterii omezte na minimum

Pokud chcete vytvořit dojem luxusního outfitu, nezazděte ho bižuterií. Ve šperkovnici se opět vyplatí mít pár poctivých kousků (klíčové jsou kvalitní hodinky) než hromadu bižu. A ne, nemusí jít o šperky vykládané diamanty. Skvěle budou vypadat i stříbrné a klidně pozlacené kousky, o které se správně staráte. A samozřejmě perly, které jsou naprosto nadčasové.

Foto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

Méně je více. Místo hromady bižuterie si pořiďte pár kvalitních a silných kouskůFoto: Edward Berthelot, Gettyimages.com

7. Oblečení věnujte péči

Ať už jste za něj daly libovolnou částku, o své oblečení byste se měly příkladně starat. Držte se doporučení na cedulkách, neperte ho častěji, než je nutné a především ho udržujte v kondici.

8. Najděte si švadlenu

Pokud chcete vylepšit kousky, které jste si pořídily, najděte si svou švadlenu, jež zvládne udělat pár chytrých úprav. Tahle strategie vám umožní častěji lovit v second handech kvalitní kousky, které vám ale dokonale nesednou. Švadlena vám pak může pomoci nejen se zkrácením délek, ale i zúžením bočních švů. Díky tomuto extra kroku získáte skvěle padnoucí oblečení bez nutnosti si ho nechat šít.

9. Čistota na prvním místě

Zdá se to samozřejmé, ale musíme to připomenout. Ať už oblečení vypadá jakkoli, mělo by být čisté, voňavé, neseprané a v rámci možností i rovné (nepočítáme-li len, který celý den rovný nezůstane, ani kdybyste ho prosily).

Vyžehlené oblečení bude vždycky působit lépe – na předodchodovou krizovku doporučujeme mít po ruce mini steamer. S ním odpadá vytahování žehlicího prkna – kousek necháte na ramínku, rychle napaříte a jdete. A navíc ho můžete přibalit i na dovolenou.

10. Nepodceňte zbytek

Pokud nechcete dojem z krásného oblečení zazdít, myslete i na další faktory, jako jsou umyté vlasy (bad hair day vyřeší suchý šampon a stažení do culíku), čisté a upravené nehty a jemná vůně. Vynechat make-up problém není, měly byste mít ale opečovanou pleť a upravené obočí.

Související témata:
Quiet luxury

Načítám