Hlavní obsah

6 jednoduchých kroků, které vylepší váš styl. Vyzkoušejte ramínkový test a neignorujte second handy

Foto: Valentina, Gettyimages.com

Foto: Valentina, Gettyimages.com

Ačkoli na to, co vám v módě vyhovuje, musíte přijít vy samy, existuje řada kroků, které vás mohou nasměrovat na tu správnou cestu. Cítíte, že potřebujete zapracovat na obsahu vašeho šatníku? Držte se následujících šesti kroků a udělejte pár chytrých změn.

Článek

Nemusíte vyházet polovinu šatníku nebo se vydávat na velké nákupy. Co se módy týče, mnohem více fungují pozvolné kroky a nové, účinnější návyky. Které z nich vás dovedou ke stylovějším zítřkům?

1. Odsuňte trendy na druhé místo

I když sníte o šatníku napěchovaném supermódním oblečením, ve skutečnosti by měly jeho základ tvořit kousky, které se mezi sebou dají snadno kombinovat. Módní experti doporučují držet se pravidla 80/20, přičemž většinu by mělo tvořit oblečení nepodléhající módním trendům. Sezonní novinky by oproti tomu neměly zabírat víc než pětinu šatníku a my připomínáme, že si je můžete užít i v podobě doplňků, kabelek a bot.

Foto: Christian Vierig, Gettyimages.com

Naprostou většinu šatníku by měly tvořit kousky nepodléhající trendůmFoto: Christian Vierig, Gettyimages.com

2. Objevte své signature kousky

Nedejte na doporučení, že byste si nikdy neměly pořizovat to, co už v šatníku máte. Jasně, mít na sobě naskládaných dvanáct džínů v černé barvě je trochu zbytečné, vědět, co vám vyhovuje a držet se toho, je ale ve skutečnosti něco, co dělá naprostá většina stylových žen. Takzvané signature kousky se navíc stanou něčím, co k vám patří, a pomohou vám vybudovat osobitý styl, který bude jen váš. Taková Victoria Beckham se například neustále vrací ke kalhotám se širšími nohavicemi.

3. Nenakupujte kvůli jednomu dni

S touhle situací se nejspíš budete umět ztotožnit. Dostanete pozvánku na svatbu, vánoční večírek nebo party, a tak se s pocitem, že přece potřebujete něco extra, vrhnete do obchodů. Pokud uspějete, odcházíte s šaty, které jsou pro danou příležitost jako stvořené, kolikrát se k nim ale vrátíte?

Zkuste podobným situacím předcházet a šatník preventivně doplňte o pár univerzálních kousků, které se dají nosit znovu a znovu. Místo trendových kusů doporučujeme upřednostnit ty klasické a nadčasové, což ale neznamená, že by musely být nudné. Pro podobné příležitosti se vám budou hodit položky jako večerní šaty, šaty v délce nad nebo pod kolena, ale i kalhotový kostým, který můžete různě variovat.

4. Neschovávejte si kousky, které nenosíte

Pokud máte šatník přeplněný věcmi, a přesto „nemáte co na sebe“, je nejvyšší čas na reorganizaci. Ve skříni byste měly mít reálně jen kousky, jež opravdu nosíte a které vám dobře sedí. Jejich využití můžete ověřit pomocí ramínkového testu – na začátku sezony otočte všechna ramínka jedním směrem a až budete vracet daný kousek na místo, dejte ho obráceně. Velmi rychle tak zjistíte, co opravdu nosíte a které položky skříň jen zbytečně vyplňují. Na tento trik nedá dopustit spoluzakladatelka módní platformy Vestiaire Collective, Fanny Moizant, podle které ženy obvykle nosí jen 40-60 % obsahu svého šatníku.

Pokud natrefíte na kousky, které téměř nenosíte, udělejte si čas na důkladné protřídění šatníku – postupovat můžete podle tipů stylistky. Všechno, co vám nesedí, nesvědčí nebo vás jednoduše netěší, pošlete o dům dál.

5. Objevujte nové značky

Všechny máme své oblíbené obchody a značky. Pokud ale vaše kroky pokaždé vedou jen do velkých řetězců, těžko v nich budete hledat unikátní kousky, které dodají vašemu stylu na osobitosti. Zavítejte občas na jinou adresu nebo třeba obejděte second handy. Stejně tak se můžete domluvit s kamarádkou a vyrazit na některý z populárních design marketů, kde natrefíte na nové tvůrce. Módní úlovek si můžete přivézt i z vašich dovolených a samostatnou kapitolou jsou pak e-shopy, které k vám dostanou i kousky, které se u nás neprodávají.

6. Investujte do toho, co už máte

Neinvestujte jen do nových kousků ale i toho, co už v šatníku máte. Všechno, co nosíte, by mělo být v té nejlepší kondici, při prvních známkách opotřebení se ale oblíbených kusů, zejména jsou-li kvalitní, zbavovat nemusíte. Měly byste vědět, kde v okolí sídlí šikovná švadlena (ta vám může pomoci i s upcyclingem některých kousků, kdy si můžete například nechat udělat z letitého saka trendy zkrácené), obuvník a také čistírna, které svěříte oblíbený vlněný kabát. A pokud investujete do kožených kabelek, také místo, kde se postarají o jejich případné vyčištění a renovaci.

Načítám