Hlavní obsah

Jak šel čas s Helenou Vondráčkovou: Prohlédněte si její nejlepší šaty od 60. let až po současnost

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

To bude dlouhá noc! Legenda českého popu, Helena Vondráčková, slaví 77. narozeniny a party si udělá se svými fanoušky na galakoncertu v O2 areně. A určitě nepodcení ani výběr svých kostýmů – lásku k čemukoli blýskavému má zpěvačka zkrátka v sobě. Jak se v průběhu dekád vyvíjel její styl?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Helena Vondráčková na loňském Českém slavíku prozradila, že chystá narozeninový koncert v pražské O2 areně, absolutně nečekala, jak rychle se vyprodá. Leoš Mareš přišel téhož večera se zprávou, že lístky do hodiny zmizely. Koncert, načasovaný přesně na den jejích narozenin, pak zpěvačka pro velký zájem doplnila druhým, ten se ale nakonec z organizačních důvodů přesunul na únor příštího roku.

Helena je na scéně rovných 60 let

Zpěvačka přitom neslaví jen narozeniny, ale současně i rovných 60 let na hudební scéně. V roce 1964 totiž vyhrála talentovou soutěž, do které ji přihlásil tatínek, a tím odstartovala svou pěveckou kariéru. A první hity přišly vzápětí. Písničky jako Červená řeka nebo Pátá si popěvovali všichni a Helena Vondráčková získala v necelých devatenácti letech zlatého Českého slavíka.

Za desítky let v hudebním průmyslu nazpívala celou řadu chytlavých písniček a vybudovala si pověst energické ženy, která ví, jak zaujmout na pódiu i mimo něj. Zatímco z počátku kariéry jí kostýmy šila maminka, později se hvězda začala oblékat do šatů módních návrhářů. Její dvorní návrhářkou je už celou řadu let Tatiana Kovaříková, v jejíž šatech zpěvačka nejen vystupuje, ale také oslňuje při různých společenských událostech.

Na její módní sbírku se můžete jít podívat

Módní kousky, které zpěvačka za všechny ty roky nasbírala, dočasně bydlí v Tančícím domě. Výstava, nazvaná Helena – 60 let na scéně, je otevřená od konce května a prohlédnout si ji můžete až do 23. 2. 2025. Expozice je rozdělená do dvou částí (do roku 2000 a po něm) a prohlédnout si můžete zpěvaččiny kostýmy, šaty a boty, ale i archivní fotografie nebo vzpomínkové předměty. A pozor, kromě kostýmů ze šedesátých let, šatů ze Šíleně smutné princezny nebo současnějších modelů tu najdete i svatební šaty, ve kterých Helena řekla ano svému druhému manželovi, Martinu Michalovi (jejich fotku najdete i ve fotogalerii níže).

Od 60. let až po současnost

Na zpěvaččiny nejoblíbenější kostýmy a šaty můžete zavzpomínat už teď, prostřednictvím naší fotogalerie. Začínáme v 60. letech na Českém slavíkovi (první televizní přenos se mimochodem konal až v roce 1996) a dovedeme vás do současnosti, k šatům, ve kterých se zpěvačka blýskla na letošním Českém plese v Obecním domě.

Načítám